Indiški patiekalai · Skoniai

Panyras – indiškas sūris

Kad ir kaip mėgtum sūrius, tačiau tie patys skoniai greitai atsibosta. Ir štai atrandi panyrą, indišką saldaus pieno sūrį. Pasirodo jį pasigaminti užtrunka valandą, na, žinoma, jei pakentėsite ilgiau – galima jį bus naudoti ir rimtesniems patiekalms. Ko reikia? Riebaus (ne mažiau 3% riebumo) pieno. Kiek? Ne mažiau 2 litrų! Na, pabandymui, paskanavimui gali užtekti ir 1 litro – o jei netiks ir nepatiks 😉

Reikės:

  • 1 litro natūralaus arba parduotuvės – 3,5% pieno.
  • 2 v.š. citrinos sulčių (galima naudoti atitinkamai ir citrinos rūgštį, natūralų jogurtą, rūgpienį).
Panyras
Panyras

Gaminimas:

  1. Pasiruoškite kiaurasamtį, išklokite jį kelių sluoksnių marle.
  2. Paimkite puodą su dvigubu dugnu.
  3. Supilkite pieną ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės formuotis baltos putos ir pienas pradės kilti.
  4. Nukelkite nuo ugnies, supilkite citrinų sultis, maišykite ir laukite, kol sultys sutrauks pieną. Turi pradėti formuotis smulkūs grūdeliai, o skystis skaidrėti.
  5. Jeigu pastebėjote, kad išrūgos nepakankamai skaidrios, dar ipilkite citrinos sulčių, kad šios sutrauktų pieną galutinai.
  6. Kai varškė visiškai atsiskiria nuo išrūgų, nukelkite puodą nuo ugnies, puodo turinį pilkite į kiaurasamtį su išklota marle.
  7. Leiskite nutekėti išrūgoms.
  8. Išrūgas supilkite į butelį ir padėkite vėsiai.
  9. Gautą varškę galite palaikykite po šaltu vandeniu, kad būtų tvirtesnė ir neliktų rūgšties, kuri gadina skonį, tačiau to daryti nėra būtina.
  10. Neišimkite iš marlės –  ją suriškite ir palaikykite 20- 40  minučių pakabintą arba paslėgtą po kokiu nors svoriu, pvz.,  po puodu su vandeniu arba tarp dviejų medinių lentelių. Pirmuoju atveju gausite minkštą sūrį, o antruoju – kietą. Galite jį tik šiek tiek nuspausti rankomis – turėste saldaus pieno varškę.

Skanaukite vieną ar su trupučiu medaus, gaminkite užkandžius!

Dar šis bei tas…

Kad pienas neprikibtų prie puodo dugno, pradžioje įpilkite šiek tiek vandens – skonis nepakis!

Iš 1 litro pieno turi gautis maždaug 200 gramų panyro.

Šiuo sūriu galima gardinti sriubas, salotas. Puikūs ir antrieji patiekalai, kuriuos labai vertina vegetarai, žmonės, praktikuojantys jogą.

Išrūgų neišpilkite, o panaudoti kitam panyro gaminimui-  nereikės pilti citrinos sulčių. Jas taip pat naudokite gėrimams, pilkite vietoj vandens į kepinių tešlą, darykite valomąsias veido kaukes arba,  tiesiog, prauskite juo veidą – oda taps skaistesnė.

Jei norite panaudoti išrūgas kitam paniro gaminimui, jas parauginkite 1-2 paras, o po to padėkite šaltai, kad neperrūgtų.

Panyro išrūgas naudoju picos padui gaminti.

Labai panašų produktą galite nusipirkti pas ūkininkus. Jie pardavinėja sūrius ir varškę ne tik iš rūgštaus pieno, bet ir iš saldaus. Nenorite ar neturite laiko šį vegetarišką patiekalą gaminti patys? – Klauskite ūkininko!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *