Europos virtuvė · Skoniai

Kišas: du receptai

Kišas (quiche, pranc.) – tai vienas iš tradicinių prancūziškų patiekalų. Tai didesnė ar mažesnė tarta, įdaryta virtos, maltos, rūkytos mėsos, grybų įdaru. Šio pyrago variacijų galima lengvai rasti  Prancūzijos prekybos centruose, studentų valgyklose, mažuose restoranėliuose, bistro – mažų, didelių, įdarytų dažniausiai faršu.

Noras jį pasigaminti buvo seniai, tačiau trūkdavo produktų, laiko, o cepelinai ir balandėliai nugalėdavo renkantis savaitgalio meniu. Bet dabar, štai,  pievagrybiai likę nuo picos, šviežias, mano mėgstamas kiaulienos/jautienos faršas, laikas – visas vakaras.

Keliaujame į virtuvę?

 “Kišas” su faršu ir pievagrybiais
Reikės:

Tešlai

  • 250 g miltų
  • 125 g sviesto
  • 2 v.š. vandens
  • Žiupsnelio druskos

Įdarui

  • 300 g pievagrybių
  • 150 g faršo
  • 3 v.š. grietinėlės
  • 100 g mocarelos sūrio
  • 50 g kietojo sūrio
  • druskos, pipirų (pagal skonį)Kišas - prancūziškas kimštinis pyragas

Užpilui

  • 2 kiaušinių
  • 150 ml pieno
  • prieskoninių žolelių (pagal skonį)
Gaminimas:
  1. Miltus sumaišykite su druska. Sviestą sukapokite ir sutrinkite tarp delnų su miltais. Įpilkite vandens ir suminkykite tešlą.
  2. Tešlą įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  3. Faršą pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  4. Pievagrybius gana smulkiai supjaustykite. Suberkite į keptuvę su sviestu, įspauskite česnako, apiberkite druska, pipirais ir kepkite nuolat pamaišant apie 8 minutes.
  5. Įpilkite grietinėlės ir patroškinkite dar apie 5-7 minutes, palikite atvėsti.
  6. Kietąjį sūrį smulkiai sutarkuokite, mocarelą smulkiai supjaustykite.
  7. Kiaušinius išplakite su pienu,  prieskoniais, įmaišykite prieskoninių žolelių. Pomidorą supjaustykite griežinėliais.
  8. Kepimo indą ištepkite sviestu ir pirštais išklokite tešla – šonus ir dugną.
  9. Sumaišykite kepintą faršą ir pievagrybius.
  10. Paruoštą įdarą supilkite ant tešlos, išlyginkite, suberkite sūrį ir užpilkite kiaušinio plakinį.
  11. Ant viršaus sudėliokite pomidoro griežinėlius.
  12. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių.
Kišas - prancūziškas kimštinis pyragas

Po savaitės sumaniau išbandyti kitą kišo receptą. Šį kartą šiek tiek skirsis pyrago pagrindas, nes pamaniau, kad jam puikiai tiktų galečių su įdaru pagrindas.

 “Kišas” su kumpiu
Reikės:
  • Kapotos tešlos  (pusės porcijos)
  • 300 g kiaulienos kumpio ar kalakutienos krūtinėlės (kepto arba karšto rūkymo)
  • 4 v. š. grietinės
  • 4 kiaušinių
  • 50 g tarkuoto sūrio
  • 1 v.š. miltų
  • 1 pomidoro
  • druskos
  • pipirų
  • krapų, baziliko (pabarstymui ant viršaus)
Gaminimas:
  1. Paimkite pusė nurodyto kapotos tešlos kiekio, iškočiokite apvalų paplotį, maždaug atitinkantį pasirinktos formos dydį – iškočiokite didesnį, kad galima būtų suformuoti bortelius. (Aš dažniausiai naudoju silikoninę, 24 centimetrų formą).
  2. Iškočiotą paplotėlį dėkite į formos vidų, gražiai suformuokite bortelius, kur bus “įtaisytas”įdaras.
  3. Juostelėmis supjaustykite kumpį, padėliokite ant pagrindo.
  4. Išplakite kiaušinius, įdėkite druskos, pipirų, sudėkite grietinę, viską gerai išsukite,  suberkite miltus.
  5. Gautą plakinį, užpilkite ant kumpio juostelių, apibarstykite tarkuotu sūriu, dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę.
  6. Po 20 minučių trumpam ištraukite, ant viršaus suguldykite pomidoro griežinėlius, grąžinkite atgal į orkaitę.
  7. Pakepkite dar 15 minučių.
  8.  Prieš patiekiant, apibarstykite šviežiais arba šaldytais krapais, bazilikais.

Mėgaukitės į sveikatą!

Dar šis bei tas:

Įdarui galite rinktis vištieną, gausite lengvesnį, mažiau koloringą patiekalą.

Pamėginkite pasigaminti ir kišą su voveraitėmis.

Valgyti galite šiltą su šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis, nors tinka ir kaip šaltas užkandis.

Labiau prancūziškas yra antras receptas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *