Šiandien ruošiu ir puošiu savo meno kūrinį – lyną iš gimtųjų ežerų. Gavau dovanų – nedažnai pasitaiko.;)
Lynas, viena skaniausių ežero žuvų, tačiau sklando mitai, kad labai jau sunku ją nuskusti. Dažnai laukines žuvis nelengva sutvarkyti. Vien tik kiek gleivių, kurių atrodo niekaip negalima nuplauti. Tačiau druska viską sutvarko: paimu švarią kempinėlę, prisipilu indelį druskos ir šveičiu kol atsibosta. Taip apdorotą lyną kiti ir kepa, net nesistengia jo skusti, nes labai jau tankiai suaugę jų žvynai. Būčiau ir aš taip palikusi, tačiau labai norėjau jį papuošti “eglute”. Tai ne tik dėl grožio, bet ir tam, kad per įpjovas geriau įsigertų prieskoniai.
Po pilingo su druska, žuvį nuplaunu, nusausinu popieriniais rankšluosčiais. Po pusvalandžio (bet galima tiek ir nelaukti) imuosi skutimo. Žuviai skirtu skutikliu, braukiu nuo uodegos link galvos – taip keletą užėjimų – pasiduoda gana nesunkiai. Tada savo gražuolį dar kartą išmaudau, nušluostau, aštriu peiliu (Aiiiii!..) padariau įpjovas. Rezultatu lieku patenkinta 🙂 – pradedu keptuvėje kaitinti druską su pipirais, smulkinti česnakus.
Sunkiausia dalis baigta, o tai kažkam gal būt trūkumas. Tačiau yra ir privalumų – lynas neturi daug ašakų, yra gana mėsingas, todėl puikiausiai tinka vaišėms.
Vaišinkite drąsiai savus, kaimynus ar atklydusius iš svetur – kas gali būti geriau nei vietinė žuvis su kuria užaugome ir kuri yra draugiškiausia mūsų kūnui.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Apie žveją, kuris prie gimtųjų ežerų praleido savo vaikystę, stebėjo gamtą, kaupė patirtį apie kiekvieną žuvį, mokėsi iš klaidų, bet niekada neskubėjo dėti savo laimikio ant keptuvės. Ne vieną dešimtį yra sugrąžinęs atgal – dėl jos jaunumo ar gražumo, ar šiaip nuojauta buvo pašnibždėjusi (ji tai žino geriausiai). Toks Žvejas vertas pagarbos ir jo sugauta Žuvis yra ypatinga.
Receptas vertas žvejo.;)
Reikės:
Lyno kepsniui
- 900 g – 1 kg lyno
- 6 skiltelių česnako
- rupios jūros druskos (pagal skonį)
- šviežiai maltų pipirų (pagal skonį)
- čili pipirų dribsnių (mažą žiupsnelį)
- žiupsnelio aitriosios paprikos
- žuvies prieskonių su rozmarinu
- 1/2 citrinos sulčių
- 2 v.š. aliejaus
- petražolių
- raudonėlio
- pankolių (nebūtinai)
- šalavijo lapų (nebūtinai)
- žaliosios citrinos (papuošimui)
Traškiai plutelei
- 100 g grietinės
- 50 g majonezo
- 2 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1,5 a.š. kario prieskonių/raudonojo kario pastos
Gaminimas:
- Lyno kepsniui žuvį nuskuskite, prapjaukite pilvą ir išimkite žarnas, išpjaukite žiaunas, nupjaukite pelekus (nebūtinai).
- Žuvį kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu, padėkite lyną ant pjaustymo lentos, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Įpjaukite žuvį „eglute“, kaip matyti nuotraukoje.
- Sausoje keptuvėje pakaitinkite druską, pipirus, pabaigoje sudėkite ir čili dribsnius.
- Žuvį guldykite į kepimo indą (maniškis buvo truputėlį per trumpas) arba į kepimo popieriumi išklotą skardą (blogesnis pasirinkimas, nes dideliame plote ištekėjęs padažas išdžius, o jis labai pagerina patiekalą).
- Smulkiai sukapokite česnaką, sumaišykite jį su druska ir pipirais, ištrinkite šiuo mišiniu žuvį iš vidaus ir išorės.
- Supilkite citrinų sultis, aliejų, žuvį pamasažuokite.
- Ant viršaus pabarstykite žuvų prieskonių su rozmarinais, raudonėlio.
- Palikite žuvį pailsėti pusvalandį ar daugiau.
- Pasiruoškite daržoves – pasmulkinkite petražoles, pankolius (jei naudojate).
- Traškiai plutelei sumaišykite visus padažui skirtus produktus – pirmiausiai grietinę su majonezu, o paskui įterpkite raudonosios paprikos miltelius ir kario prieskonius.
- Pasimarinavusią žuvį prikimškite smulkintomis žolelėmis, pankoliais, galite įdėti ir pora trejetą šalavijo lapų. Sukabinkite žuvies vidų mediniais pagaliukais, kad neištekėtų įdaras.
- Ant viršaus užtepkite padažą, dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę, kepkite 35-40 minučių.
- Papuoškite aitriosios paprikos griežinėliais, žaliosios citrinos puselėmis.
- Patiekite kartu su padažu.
Sočių Jums pietų bei vakarienių!
Inspiracijos: https://www.rimi.lt/receptai/keptas-lynas-su-astria-plutele/10778
Dar šis bei tas…
Garnyrui rinkitės ryžius ar keptas daržoves (cukinijas, paprikas). Čili pipiru galite ne tik žuvį puošti, bet ir gardinti (susmulkinti ir dėti į žuvies vidų). Traškiai plutelei grietinės ir majonezo santykis originaliame recepte dideliam, 1 kg lynui yra 150:50 (3:1) - galite bandyti, bet patarčiau iš pradžių žuvį pasverti, o tada bus aiškus santykis. Kepdama šviežią žuvį orkaitėje, pagrindinius žingsnius naudoju iš dorados su pankoliais ir citrinomis.