Karštomis vasaros dienomis norisi tik kažko lengvo, gaivaus ir tikro… Tai gali būti įvairios daržovių ar vaisių salotos, desertai su uogomis, ledai, šerbetai, glotnučiai, karamelizuoti ar apkepti vaisiai. Ruduo – keptų obuolių laikas, o vasara – abrikosų bei persikų. Žinoma, pastarieji yra daugiau pietų Europos tradicija, tačiau ir pas mus, prasidėjus sezonui, jų yra sočiai, tad kodėl nepabandžius vieno kito recepto. Šiame įrašerekomenduoju apkeptus persikus, – jie pakeis desertą, o ypač apsidžiaugs tie, kurie nevalgo tradicinių pyragų ar pyragičių. O lavandos čia, kaip ta “vyšnia ant torto”;) – ačiū draugei, kuri nepagailėjo vos prasiskleidusių, tačiau jau kvapnių savo sodo gražuolių.
Reikės:
- 6 persikų
- 2 stiebelių lavandos
- 3 v.š. medaus (lavandų tiktų idealiai)
- 30 g sviesto
- 30 g cukraus
- 150 ml grietinėlės
- 0,5 v.š. cukraus pudros.
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių, nuplaukite ir nusausinkite persikus.
- Išimkite iš persikų kauliukus, perpjaukite per pusę.
- Išdėliokite perpjautas puseles į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, uždėkite po nedidelį gabaliuką sviesto, užberkite šiek tiek cukraus.
- Ant viršaus pabarstykite lavandų žiedelių, dėkite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį uždengę folija (galima ir kepimo popieriumi).
- Nuimkite popierių, dėkite padėklą su persikais į grilio lentynėlę, įjunkite poziciją “grilis su ventiliatoriumi”, palikite 20 minučių (procesą kontroliuokite, nes vaisiai yra skirtingo nokimo laipsnio, turi kitų niuansų).
- Išplakite grietinėlę, pabaigoje suberkite cukraus pudrą.
- Apkeptus persikus apšlakstykite šviežiu medumi, papuoškite lavandų šakelėmis.
- Patiekite su plakta grietinėle.
Kvapnių, kaip lavandos žiedai, Jums, vasaros popiečių!
Dar šis bei tas…
Galite karamelizuoti ir persikus , o patiekti taip pat.
Vietoj paprasto cukraus galite naudoti cukranendrių arba tik medų.