Daržovių patiekalai · Skoniai · Žvėrienos patiekalai

Balandėliai su žvėrienos faršu ir savojiniu kopūstu

Neaprašinėsiu tradiciškai gaminamų balandėlių. Jie beveik įprastas šeimos savaitgalio pietų patiekalas šalia cepelinų. Nesiginčysiu, – tai yra šildantis, sotus, šeimą jungiantsi maistas. Juk, ar nesmagu gauti kvietimą: “Gal užsuksit? Turiu balandėlių… – papietautumėm kartu?”.

Tačiau noras, kad ir to pačio, bet šiek tiek kitaip pagaminto patiekalo, – visada nugali. Šiandien imuosi gaminti balandėlius su savojiniu kopūstu, kuris yra labai populaurus pietų Europos virtuvėje. Kadangi jau truputį pabodo tradiciniai baltagūžiai, pradėjau testuoti švelnesnio skonio jo brolį. Jau esu aprašiusi jo naudą, gaminusi užkepėlę, o šį kartą – balandėliai, prancūzų dar vadinami “cigarais” – pailga dešrelė gražiai įvyniota į kopūsto lapą.

Šį kartą nebus “cigarų”, – jie labiau panašūs į mūsų tradicinius, tačiau troškinami ne puode, o orkaitėje. Tikrai verta išbandyti. Ir nepiršiu savo nuomonės, – “o man…” . Kiekvieno skoniai skirtingi, kaip ir nuomonė bet kuriuo klausimu.

Gaila, kad savojinis kopūstas dar labai nedrąsiai skinasi sau kelią į lietuvių virtuvę. Savo ruožtu nėra pasiūlos ir iš prekybininkų pusės. Savo sode retas kuris taip pat augina šią daržovę. Panašūs reikalai yra ir su lapiniu kopūstu. O šie giminaičiai, mano manymu, turėtų būti labiau nusipelnę mūsų dėmesio.

Kaip ir ką, ir viską nuo pradžių, kaip visada, rasite gaminimo instrukcijoje.

… neužtruksite, jei viską susiruošite iš anksto.

Reikės:
  • 450 g žvėrienos faršo (galima imti lygiomis dalimis jautienos ir veršienos)
  • 1 didesnio savojinio kopūsto
  • 500 ml konservuotų pomidorų/pomidorų tyrės
  • 250 ml sultinio (geriausia jautienos)
  • druskos, pipirų (pagal skonį)
  • 2 a.š. cukraus

Faršui

  • 125 ml smulkiai pjaustyto svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 125 ml virtų ryžių
  • 60-125 ml tarkuoto čederio/parmezano sūrio
  • 15-20 vyšninių pomidorų
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. aštresnių prieskonių mišinio (aitriosios paprikos, kajeno pipirų, …)
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių
  • šviežių petražolių
  • šviežiai maltų pipirų
Gaminimas:
  • Išpjaukite savojinio kopūsto šerdį, nuimkite lapus, blanširuokite 3-4 minutes verdančiame vandenyje.
  • Ištraukite, sudėkite į rėtį, kad nutekėtų vanduo.
  • Atvėsusius, dėkite ant darbastalio, peiliu nuimkite kietąją lapkočio dalį.
  • Ryžius, sudėkite į dvigubai didesnį kiekį vandens, įdėkite druskos, virkite vieną minutę, palikite, kad išbrinktų.
  • Faršui skirtus produktus sumaišykite, atidėkite į šalį.
  • Į kepimo indą (tinka stiklinis keturkampis 20X30), supilkite konservuotus pomidorus/tyrę, sultinį, prieskonius, cukrų.
  • Ant paruoštų kopūsto lapų dėkite maždaug po 60 ml faršo, suvyniokite, užlenkdami šoninius kraštus.
  • Kopūstų suktinukus sudėkite į kepimo indą, padėliokite per pusę pjaustytų vyšninių pomidorų, kapotų petražolių, užberkite druskos, šviežiai maltų pipirų.
  • Indą uždenklite aliuminio folija, kepkite 180 laipsnių temperatūroje, 45 minutes.
  • Iškepusius 5-7 minutes palaikykite grilio pozicijoje, kad gražiai apskrustų.
  • Patiekite su ryžiais/bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Dar šis bei tas..

Neišmeskite kopūsto šerdies – supjaustyta gabaliukais, pakepinta svieste ir aliejuje, su mėgstamais prieskoniais ji tobulai tiks balandėlių garnyrui (kad būtų minkštesnė, pabaigoje patroškinkite su trupučiu vandens).

Recepto šaltinis: https://www.iga.net/fr/recettes_inspirantes/recettes/cigares_au_chou

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *