Daržovių patiekalai · Skoniai

Prancūziškas bulvių apkepas

Virtuvėje karaliauja daržovės: cukinijos, moliūgai, morkos, kopūstai – spėk tik gaminti, kol dar viskas taip šviežia. Bulvės taip pat skaniausios dabar. Šis prancūziškas apkepas, dar vadinamas gratinu, o ši jo versija yra dauphinois pavadinimu, nes jo kilmė ten, Prancūzijoje, kur daug saulės ir kur taip mėgo reziduoti karaliai…

Truputis istorijos. Kilęs iš Daupfinois regiono, pietryčių Prancūzijoje, šis patieklas gali būti sietinas su XVI-XVIIa., kai buvo pradėti gaminti patiekalai iš bulvių. Tačiau tik XVIIIa., Prancūzijos revoliucijos fone, gimė artimas dabartiniam Gratin dauphinois patiekalas. Tai buvo jo krikštas – nuo tada šis pavadinimas pradėtas naudoti ir receptų šaltiniuose. Tačiau, Prancūzijos Kulinarijos Akademija savo oficiliame leidinyje Gratin daupinois atsiradimą fiksuoja praeito amžiaus trečiąjame dešimtmetyje, Paryžiuje, Šabanė gatvėje (rue Chabanais, pranc.). Įdomu dar tai, kad Prancūzijos pietryčiuose šis patiekalas toks populiarus, kad net 20% vietinių gyventojų būtent jam teikia pirmenybę.

Gal ir nenustebinau. O jeigu padarytmėme mūsų tautiečių apklausą? Ar tik ne mūsiškis bulvių kugelis surinktų panašius skaičius.;) – su spirgučių ir grietinės padažu! Mmmm…

Reikės:
  • 1 svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 600 ml pieno
  • 300 ml grietinėlės
  • 50 g kietojo sūrio (čederio, gruiero)
  • 1 kg bulvių
  • malto muskato riešuto (pagal skonį)
  • druskos (pagal skonį)
  • juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 1/2 a.š. rozmarinų ir čiobrelių lapelių
  • 1/2 a.š. jūros druskos
  • gabalėlio sviesto ar kitokių riebalų kepimui
Gaminimas:
  1. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite sviestą, sudėkite supjaustytą svogūną, kepkite ant vidutinės ugnies 15 minučių, kol šis taps minkštas ir skaidrus, išimkite kiaurasamčiu ir atidėkite į šalį.
  2. Į keptuvę suberkite česnaką, pakepkite ant vidutinės kaitros 1 minutę.
  3. Įmaišykite pieną, grietinėlę ir muskato riešutą, pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Nulupkite bulves, supjaustykite jas 3 mm storio griežinėliais (patogiausia pjaustyti mandolina arba virtuvinio kombaino priedu).
  5. Supjaustytas bulves sudėkite į pieno ir grietinėlės mišinį, išmaišykite, supilkite į keptuvę, kurioje apkepėtte žesnaką, užvirkite.
  6. Bulves troškinkite 20-30 minučių, kol pradės minkštėti.
  7. Į kepimo indą (20X20 cm) sudėkite apkeptus svogūnus, ištroškintas bulves, užpilkite padažu iš keptuvės, viršų palyginkite, kepkite 160-180 laipsnių orkaitėje ventiliatoriaus rėžimu apie 45-60 minučių (jeigu viršus pradėtų labai degti, uždėkite aliuminio folija).
  8. Apkepą ištraukite, apibarstykite tarkuotu sūriu, kepkite dar 10 minučių, kol viršus pradės burbuliuoti, o apkepas taps auksinės spalvos.
  9. Atskirame dubenėlyje sumaišykite žoleles ir druską.
  10. Patiekite iš karto apibarstę paruoštomis žolelėmis.
  11. Skanaukite su daržovėmis, kepta jautiena, antiena ar aviena.

Sočių Jums rudens dienų!

Dar šis bei tas…

Etapą, kur bulvės troškinamos keptuvėje, galima ir praleisti – supjaustytas bulves įtrinti česnaku, dėti į kepimo indą, apipilti pienu/grietinėle, dėti prieskonių ir kepti apie valandą nurodytoje aukščiau temperatūroje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *