Skoniai · Sumuštiniai · Tortai · Užkandžiai

Sumuštinių tortas

Susitepi paparastą sumuštinį – skanu! Gamini antrą, trečią, … Tačiau, daug maloniau, kai gali mėgautis po nedidelį gabaliuką, atsipjaudamas iš didelio torto! Taip, puikiausias tortas – tik nesaldus, bet susisluoksniavęs, spalvingas, taip ir norisi įsidėti į burną, po to užsigerti mažais gurkšneliais arbata, o gal balinta kava ar kakava. Svarbiausia, kad gaminant šį užkandį gali kiek nori duoti valios fantazijai. Reikia tik pasirūpinti bent dviejų rūšių duona ir galima užsiimti kūryba. Patinka sumuštiniai su žuvim?  Imkit savo mėgstamą. Pjaustykit plonais griežinėliais, klokite pomidorų skilteles, pertepimus darykite jogurtinius, parūgštintus citrinų sultimis. Nemėgstat žuvies? Tepkit mėgiamą paštetą, kumpį, sūrį, virtų kaušinių. Gardinkte raugintais, marinuotais ar šviežiais agurkais, salotų lapais ar kitais žalumynais. Duonos sluoksnį galite gardinti grietine, lydytu tapamu varškės sūreliu, majonezu (ypač čia tiks naminis vegetariškas majonezas), ir tai dar ne viskas.

Kaip man sekėsi pirmą kartą? Duonos prisipirkau įvairios – 2 rūšių, juodos su saulėgrąžomis, šviesios paprastos ir su sėklomis, tačiau per daug. Supratau, kad didesniam tortui jos reikėtų apie 600 gramų. Tęsdama toliau, noriu perspėti – kiekiai yra tik orientaciniai, nes vargu ar kada sumuštinis bus tiksliai pasvertas ar pamatuotas, nebent jį pradės gaminti robotai.

Reikės:

  • 600 g įvairios duonos
  • 400 g kepto kepenų pašteto (2 indeliai)
  • 400 g tepamo lydyto sūrelio (2 dėžutės)
  • 1-2 vidutinių šviežių agurkų
  • 0,5 raudonos saldžiosios paprikos
  • 1 pomidoro
  • įvairių sėklų
  • salotų lapų
  • kitų turimų žalumynų
Sumuštinių tortas

Gaminimas:

  1. Paimame atsegamą torto formą.
  2. Apipjaustome duonos pluteles.
  3. Klojame ant dugno pirmąjį duonos sluoksnį. Susidariusius tarpelius užpilame duonos trupiniais arba įspraudžiam mažus duonos gabalėlius.
  4. Uždedam pirmąjį indelį pašteto, tolygiai paskirstome.
  5. Ant viršaus sudedame griežinėliais supjaustytus agurkus.
  6. Dedam antrąjį duonos sluoksnį, ant viršaus tepam vieną porciją sūrelo. Ant viršaus dedam pusžiedžiais pjaustytą papriką, pomidorų grežinėlius. Galime pabarstyti moliūgų sėklomis.
  7. Trečiąjį duonos sluoksnį paruošiam taip pat, kaip pirmąjį – perteptą paštetu ir agurkais.
  8. Ketvirtas ir paskutinis – toks,  kaip antrasis. Svarbu, kad tai būtų tepamo sūrelio sluoksnis, į kūrį įsprausime špinatų lapų, sėklų (tik kol kas be daržovių).
  9. Paruoštą tortą paspaudžiam tinkamo dydžio lentele ar lėkšte ir dedam į šaldytuvą kelioms valandoms, dar geriau parai.
  10. Prieš patiekiant tortą papuošiam raudonos paprikos pusžiedžiais, virto kiaušnio puselėm.

Skanaujam!

Dar šis bei tas...

Tortas buvo truputį per sausas – galima antrąjį pertepimą daryti jogurto arba grietinės su žalumynais, agurką dėti sutarkuotą.

Kad tortas būtų drėgnesnis, galima sluoksniuoti su tarkuotomis šakninėmis daržovėmis, vaisiais – jų sultys sudrėkins duonos minštimą, jį padarys gaivesnį.

Jei įdaro produktai sausi, duonos gabaliukus galima sudrėkinti mėsos ar žuvies sultiniu, mineraliniu vandeniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *