Daržovių patiekalai · Skoniai

Pyragėliai su smidrais

Geriausia užsiauginti smidrus savo darže. Tačiau ties tuo riekia padirbėti, nes mūsų kraštuose ši daržovė išpopuliarėjo gana neseniai. Plačiame pasaulyje smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Neaišku, ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi kaip dabar. Tačiau dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Ne veltui smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria mūsų lėkštėse.

Smidrai – išskirtinė daržovė, priskiriama prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo. Prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį. Nors prekybos centruose ne visada galima gauti kokybiškų daržovių, bet jeigu paisisektų, šviežius pundelius laikykite tokioje temperatūroje, kokioje jie buvo įsigyti, arba šaldytuve, kad ilgiau galėtumėte mėgautis šios daržovės traškumu, o kambario temperatūroje smidrai pradės vysti. Norint smidrus išlaikyti dar ilgiau – galima juos užšaldyti, tačiau atšildžius juos reikės suvartoti kuo greičiau. Geriausia smidrus suvartoti per pirmąsias dvi dienas nuo įsigijimo.

Smidrų pritaikymas kulinarijoje – beribis. Juos galima virti, kepti kepsninėje, gaminti su jais troškinius ar naudoti mėsos garnyrui. Smidrai – naudinga pavasario daržovė, kurią paruošti yra itin nesudėtinga. Prieš juos gaminant reikėtų atskirti valgomas dalis nuo nevalgomų. Tai padaryti galite lauždami smidrą, pajutę, kad jis lengviausiai lūžta ties viena vieta, apatinę lūžio dalį pašalinkite. Gaminant svarbiausia prisiminti, kad nereikėtų jų perkepti ar pervirti, kadangi taip jie praranda savo skonį.

Seniai norėjau paskanauti smidrų tešloje, o pamačiusi dailiai apipintus sluoksniuota tešla – nedelsiau nei minutės. Kadangi turėjau visų reikiamų produktų (net tešlą buvau pasigaminusi iš vakaro), neprireikė net valandos – dailiai sugulę ant grotelių viliote viliojo… Bandžiau atsispirti ir palaukti, kol atvės įdaras, bet neišaugau iš vaikiško įpročio – ragauti karštus.:) Ups!!!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kadangi esu neabejinga šiai daržovei, ne vieną receptą jau išbandžiau. Skaniausi, bent jau man, apvirti arba apkepti keptuvėje smidrai su kiaušininiu padažu.

… būtų neblogai ir kokį glotnutį išsukti su smidrų viršūnėlėmis – taip norisi kažko GAIVAUS!

Reikės:
  • 1 vnt sluoksniuotos/kapotos tešlos
  • 16 vnt smidrų
  • Filadelfia sūrelio/kreminės varškės/rikotos sūrio
  • virto kumpio
  • kietojo sūrio
  • druskos
  • maltų pipirų
  • 1 kiaušinio (trynio)
  • sezamų sėklų
Gaminimas:
  1. Pasiruoškite smidrus: jaunus – nuplaukite ir nusausinkite, peraugusius ar ilgiau pastovėjusius šaldytuve – apvirkite sūriame vandenyje 5-8 min, perpilkite šaltu vandeniu, įdėkite į rėtį vandeniui nutekėti, nusausinkite.
  2. Tešlą iškočiokite, suformuokite vienodo dydžio kvadratinius lakštus (pasimatuokite pagal smidrus, kad talpintų).
  3. Kiekvieną lakštą paskirtsykite į 3 dalis (vidurinė dalis skirta bus įdarui), kraštines – supjaustykite juostelėmis, kriomis “apipinsite” pyragėlį.
  4. Ant kiekvieno lakšto tepkite sūrelio, dėkite virto kumpio riekelę, po 4 smidrus.
  5. Ant smidrų užberkite po žiupsnelį druskos, šviežiai maltų pipirų, dosniai pagardinkite tarkuotu sūriu.
  6. Kraštinėmis juostelėmis uždenkite pyragėlio įdarą.
  7. Paruoštus kepimui pyragėlius patepkite plaktu kiaušinio tryniu, pabarstykite sezamų sėklomis.
  8. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, 25 minutes.
  9. Skanaukite dar šiltus.

Geros Jums nuotaikos prie pavasarinio derliaus stalo!

Naudoti šaltiniai:

https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/13/1933755/kaip-paruosti-smidrus-kad-butu-skanus-ir-sveikatai-naudingi

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *