Lietiniai blynai siekia Naująjį akmens amžių (Neolitą), o rašytiniuose šaltiniuose jie paminėti XVI amžiuje. Laikai tolimi, tačiau per tiek šimtmečių jų niekas neįstengė nukonkuruoti, kaip ir duonos kasdienės. Dar tada buvo pastebėta, kaip miltus praskiedus vandeniu gaunama vientisa masė, o įdėjus kiaušinį viskas susiriša. Kepama buvo ant įkaitinto, riebalais sutepto plokščio akmens. Pasklidęs kvapas žadino apetitą, o pats maistas teikė stiprybės, energijos, kėlė nuotaiką.
Žmogus visada buvo išradingas, kokį grūdą beužsiaugintų, kokių miltų beprisimaltų, blynus sumanė visaip gardinti, – atsirado patiekalai, tokie kaip pankeikai, dolmos, tortilijos, o prancūzų “crêpes” iki šiol neužleidžia savo pozicijų Europje. Prancūzija – be visokų pyragaičių, dar yra ir blynų šalis. Būdamas labai išalkęs, greičiausiai, praversi vienos iš “Crêperies” (“Blyninės”) duris. Saldūs, sūrūs, grikiniai, avižiniai, įdaryti kumpiais, sūriais, špinatais ar šviežiomis uogomis, …. – išsirinkti nei vienam nebūtų sudėtinga.
Apie prancūziškus lietinius, jau šiek tiek rašiau ir dalinausi vienu iš receptų, išbandžiau ir grikinius blynelius, o dabar siūlau išsikepti lietinių, kuriuos pati kepu dažniausiai. Įdaras gali būti bet koks – varškės, bananų, obuolių. Paskaninti ruduoju cukrumi, medumi, natūraliu sirupu, cinamonu tinka pusryčiams. Su virtos maltos mėsos įdaru – pietums. Daržovingi man patinka labiausiai. Su špinatais gaminau pirmą kartą – labai tiko vakarienei. Pietums – ?
Blynai, blyneliai – galva sukasi nuo jų įvairovės…
Reikės:
Lietiniams
- 250 g miltų
- 1 st pieno
- 1 st vandens
- 2 kiaušinių
- 20-30 g bet kokių riebalų (kepimui)
- druskos
Įdarui
- 400 g šviežių špinatų
- 70 g mocarelos sūrio
- tarkuoto kietojo sūrio

Gaminimas:
- Špinatus nuplauname, nuplikiname verdančiu vandeniu, paliekame keletui minučių, o po to sukrečiame į sietelį, kad ištekėtų vanduo.
- Miltus beriame į dubenį, sudedame kiaušinių trynius, maišant pilame pieną, atskiestą vandeniu.
- Pasūdome ir gerai išplakame.
- Išplakame kiaušinių baltymus, sukrečiame į blynų tešlą.
- Švelniai permaišome, paliekam keletui minučių subręsti.
- Keptuvę ištepame riebalais, gerai įkaitiname, pilame tešlą plonu sluosniu, lygiai paskirstome keptuvėje.
- Kaitrą sumažiname iki vidutinės, kepame vis pakeldami lietinio kraštelius.
- Apkepus blyną iš abiejų pusių, dedame į plačią lėkštę, o ant jo – špinatų, kietojo sūrio, nedidelius gabaliukus mocarelos.
- Lietinį gražiai suvyniojame (galima daryti stačiakampį ar labiau kvadratinį, o ploniau pasleidus įdarą, blyną galima sulankstyti į keturias dalis).
- Procesą tęsiame, kol iškepame visus ir pridedame į kiekvieną įdaro – beliks tik gražiai pakepinti ant sviesto, kad išsilydytų sūriai, o blynas įgytų traškią plutelę.
- Patiekiame su grietinėlės-sūrio-mėgstamų žalumynų padažu.
Ramių ir lėtų vakarojimų!
Dar šis bei tas…
Dažnai receptą supaprastinu iki tokio: 1 st pieno, 1 st vandens, 1 kiaušinis, druskos, miltų dedu iš akies – užmaišau apyskystę masę, kuri pastovėjus sutirštėja.
Špinatus galima apvirti, pasmulkinti, tačiau man nepatinka košelė, – skaniau, kai jaučiasi daržovė.
Pamėginau šalia įtaisyti avokadą, pašlakstytą citrina – labai viskas “susigrojo”.