Pyragai · Skoniai

Nekeptas sūrio tortas su mėlynėmis

Kai turi žiemą savų mėlynių – gėris!

Vos tik išsitraukiu indelį šaldytų uogų, prisiminimai nuskraidina į liepos mėnesį, 28 laipsnių karštį, į uogynus, – mašalų buveines, – kur tik pajudinus šakelę pakyla debesys tenykščių gyventojų, kurie žmonėms draugiškų jausmų nepuoselėja, kaip ir iš viso kokių nors jausmų. “Jie” savo juslėmis žaibiškai nustato, kada atkeliauja maistas – nei ieškoti, nei rūpintis. Ir koks vikrus bebūtum, – apsiginti nuo jų gvardijos sunkiai sekasi: be ginklų, strategijos, elementarių išgyvenimo įgūdžių ekstremalioje situacijoje, vienintelis dalykas, kuris šiek tiek gelbėja, tai apsauginis purškalas. Kartas nuo karto apdorojus juo savo kūną gali ramiai užsiimti tuo, dėl ko čia ir atvykai. Dar skrybelė su tinkleliu ant veido – ten, tai “jie” labiausiai trokšta patekti! Su “tiek” prieš “tiek” – sunku ištverti kelias valandas miške. Tačiau dėl saujos uogų nesidanginsi juk į miško glūdumą! Įsijungi “turbo” rėžimą ir pradėti skaičiuoti puodelius. Kai į kibiriuką sueina kokie penki šeši, – šiek tiek palengvėja: “dar tiek ir užteks, – išsikepsiu pyragą, išsuksiu ledų, pavalgysiu su pienu… ” – ramini save. O kai subyra dar tiek: “tai ten dar gražių liko, – reikia surinkti, bus gerai žiemai užsišaldyti… “, o tada jau nebekreipi dėmesio į kaimynystę, – mintys būna nukeliavę į namus, kurie kvepės mėlynėmis…

Prisiminimai labai gyvi, nes rinkimo ypatumai ne patys maloniausi. Tačiau koks malonumas išsitraukti šaldytų uogų indelį, kuris kvepia liepa. Ir pyragus gaminti, ir ledų išsukti galima taip pat sėkmingai kaip ir vasarą. Žiemą – vasaros skoniai – kaip nuostabu! Ir ypač tada, kai baigiasi atsargos, o kūnas skelbia vitaminų badą.

Sūrio pyragas su mėlynėmis ar mėlynių pyragas su morengu, mėlynių ledai – visko noriu! Ir dar tik pradžia. Turiu užsišaldžiusi nemažai įvairių uogų, – savaitgaliui “priekavos” ar svečiui nereikės daug galvos sukti – išbandyti receptai nekelia abejonių, streso, kad nepavyks – gaminti vienas malonumas.

O štai šis yra naujas, – išragautas ir įvertintas, kaip GERAS. Kad nepavyks, nereikai nuogąstauti – tiesiog imti ir gaminti.

O jeigu neturite mėlynių, tiks ir braškės.

Reikės:

Pagrindui

  • 200 g sausainių (naudojau Selga)
  • 80 g tirpinto sviesto

Sūrio sluoksniui

  • 300 g mėlynių (tinka ir šaldytos)
  • 125 g cukraus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 10 g želatinos
  • 50 ml vandens
  • 450 g kreminio sūrio (naudojau maskarponę)
  • 125 g cukraus pudros
  • 160 g grietinėlės
  • 1 a.š. vanilės esencijos (tinka ir romas)

Papuošimui

  • 1 saujos šilauogių arba šviežių mėlynių (sezono metu).
  • 1 mėtos šakelės
Gaminimas:
  1. Pagrindui sausainius sutriname iki smulkių trupinių.
  2. Sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies, supilame į sausainių trupinius, apjungiame mediniu šaukštu.
  3. Gautą masę sudedame į 22 cm skersmens torto formą atsegamais kraštais, gerai suspaudžiam, kad pagrindas būtų kuo tvirtesnis.
  4. Patalpiname į šaldytuvą maždaug 2 valandoms.
  5. Sūrio sluoksniui želatiną užpilame vandeniu, palaukiame, kol išbrinks.
  6. Mėlynes supilame į prikaistuvį, sudedame cukrų, citrinos sultis, pakaitiname kol cukrus ištirps, o uogos suminkštės – neužverdame!
  7. Puodą nukeliame nuo kaitros, uogas sutriname (sublenderiuojame) iki vientisos konsistencijos.
  8. Maskarponę ar kitą kreminį sūrį sumaišome su cukraus pudra, vanilės esencija.
  9. Įkandin sudedame grietinėlę, viską dar kartą gerai išmaišome.
  10. Pakaitiname išbrinkusią želatiną, atvėsiname, sudedame į sūrio masę, permaišome.
  11. Sudedame trintas uogas, viską gerai apjungiame.
  12. Gautą masę supilame ant sustingusio pyrago pagrindo, išlyginame, grąžiname į šaldytuvą dar porai valandų ar ilgiau.
  13. Puošiame šilauogėmis, o sezono metu šviežiomis mėlynėmis, mėtos šakele ar jos lapeliais.

Skanaujame į valias!

Dar šis bei tas…

Pyragą išėmę iš šaldytuvo, kraštus nuo formos sienelės atsargiai “atkabiname” peiliu ar mentele – sūrio masė ir sausainių pagrindas gali būti vietomis prikibę.

Galite paskanauti panašaus, tik ne tokio riebaus – jogurtinio torto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *