Būna, kad nepatinka, bet dažniausiai garbinamas. Ar kokia metinė šventė, ar jubiliejus, vestuvės ar krikštynos – LIEŽUVIS. Patiekiamas dažniausiai su majonezu ar krienias. Ir kaip be jo!
Patiekalą nesudėtinga pagaminti – užtrunka daugiau paruošti, išvirti. Kad liežuvis būtų išraiškingesnio skonio, vertėtų pusę paros marinuoti. Bet jeigu nėra laiko – išvirtas sūriame daržovių sultinyje, jis bus vistiek geras.
Dažniausiai skanaujame jaučio liežuvius, bet dar geresni – didelių kanopinių žvėrių. Skaniausi tokie subproduktai, tikriausiai, yra briedžių.
Pasigaminkime žvėries liežuvį.
Reikės:
- 800 g – 1 kg jaučio/briedžio/elnio liežuvio
- 1 svogūno
- 1 morkos
- gabalėlio saliero gumbo/2 jaunų stiebelių lapinio/0,5 stiebo
- 2 skiltelių česnako
- 2 petražolių šakelių
- 5 juodųjų pipirų grūdelių
- 5 kvapniųjų pipirų grūdelių
- 2 lauro lapų
- 1,5-2 v.š. druskos
Padažui
- 4 v.š. tarkuotų krienų
- 4 v.š. majonezo
- 2 a.š. vasabio (arba pagal skonį)
Patiekimui
- salotų lapų
- kaparėlių
- kelių konservuotų alyvuogių
- žaliosios citrinos

Gaminimas:
- Liežuvį nuplaukite, dėkite į puodą, įpilkite vandens tiek, kad gerai apsemtų, užvirkite.
- Nugraibykite putas, dėkite druskos – vanduo turi būti sūrus, nes liežuvis “ima” nemažai druskos.
- Sudėkite stambiau pjaustytas prieskonines daržoves, prieskonius.
- Sumažinę kaitrą virkite liežuvį maždaug 2-3 valandas (patikrinkite, ar išviręs, mediniu pagaliuku įsmeigę į storiausią liežuvui vietą).
- Dar karštą dėkite į šaltą vandenį, nulupkite, grąžinkite atgal į puodą ir dar kartą užvirkite.
- Išėmę supjaustykite gražiais griežinėliais, dėkite į serviravimo lėkštę, papuoškite salotų lapais, įtaisykite keletą alyvuogių, kaparėlių.
- Padažui sumaišykite visus produktus, patiekite atskirame indelyje.
Skonis 10/10!
Dar šis bei tas…
Išvirtą liežuvį įdėjus į šaltą vandenį, šis greitai nusilupa (žinoma, jeigu gerai išviręs).
Dažniausiai liežuvio nešaldau, palieku puode, o kai turiu laiko, išimu, supjaustau griežinėliais ir po to nulupu (jei svečiai nesibeldžia į duris.;)
Jeigu atsibosta virtas liežuvis, pagaminkite salotas (ypač tinka progoms).