Pyragai · Skoniai

Morenginis raudonųjų serbentų pyragas

Kai raudonųjų serbentų kekės pradeda nebetilpti krūmeliuose, o jų raudonis traukia akį iš toli – ateina laikas gaminti nuostabiuosius šių įstabiųjų uogų desertus. Kai kas yra nuvertinę šias uogas ir soduose nepalikę joms vietos, – veltui. Rūgštoko skonio uogos gali būti sėkmingai panaudotos džemams, pagardams prie mėsos, musams, pyragams, ledams.

Prancūzijoje šių uogų naujo derliaus labai laukiama. Čia jos patiekiamos, kaip desertas ant pietų stalo ir niekam neateina į galvą jas kaip nors gardinti – vitaminų bomba, kam kažką išradinėti! Nors…, tie patys prancūzai jas sėkmingai naudoja savo garsiuosiuose patesseries (pranc.kepiniai).

Jeigu jau taip jums atsitiko, kad uogų krūmelis kukliai laukia sodo kamputyje būti pastebėtas ir įvertintas, – pradėti galima nuo morenginio pyrago. Receptas beveik analogiškas mėlynių pyragui su morengine plutele.

Nedelskite, nes uogos tokiu metu ant pernokimo ribos!

O, kad jos dar ir labai naudingos – rašiau pie tai Raudonųjų serbentų kerai.

Reikės:

Pagrindui

  • 240 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 110 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių trynių

Įdarui

  • 2 kiaušinių baltymų
  • 120 g cukraus
  • 2 a.š. kukurūzų/bulvių krakmolo
  • 540 ml raudonųjų serbentų
Morenginis raudonųjų serbentų pyragas

Morenginio pyrago pagrindas
Gaminimas:
  1. Kambario temperatūros sviestą sutriname su cukrumi iki vientisos masės
  2. Dedame kiaušinių trynius ir viską gerai išsukame.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dedame į paruoštą masę.
  4. Rankomis suminkome tešlą, suformuojame rutulį, dedame į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve pusvalandį ar daugiau.
  5. Įdarui išplakame kiaušinių baltymus iki purumo su cukrumi, pabaigoje įdedame krakmolą ir dar truputėlį paplakame.
  6. Atšaldytą tešlą pakočiojame, ja išklojame pyrago formos pagrindą, subadome šakute ir kepame 170 laipsnių orkaitėje 25 minutes.
  7. Perrinktas švarias uogas atsargiai įmaišome į baltymų masę.
  8. Išėmę pyrago pagrindą iš orkaitės, ant jo dedame plaktų baltymų su serbentais sluoksnį, grąžiname į orkaitę dar 15 minučių – viršus turi pasidengti gražia rusva plutele.

Skanaujam atvėsusį!

Dar šis bei tas…

Tokiam kiekiui tinkama yra 26 centimetrų skersmens forma.

Jegu naudosite šaldytas uogas, kepimo laikas pailgės 10-15 minučių.

Jeigu sumaišius tešlą, ši pasirodys per kieta, įpilkite šlakelį vandens.

Detalesnį morengo gaminimo aprašą rasite Pavlova, morenginiai trapučiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *