Skoniai · Tortai

Burokėlių torčiukas

Tik 20 cm skersmens, bet toks skanutis. Burokėlių braunis – vertas dėmesio taip pat. Tačiau šis, pagal originalų receptą – pyragas, mano virtuvėje užkeltas ant torto pjedestalo. Turi panašumo į morkų tortą, o šis yra laaabai skanus! Tad kol dar burokėliai patys tie, patariu nedelsti. Beje, kaip čia dabar taip? – Morkų pyragai, tortai daug populiaresni nei visai ne prastesnės daržovės – burokėlio?

Kol ieškau atsakymo, pačia smulkiausia trintuve sutrinu burokėlius.

“O kiek ši daržovė draugiška mūsų organizmui?” – galvoje išdygsta dar vienas klaustukas “?”. Skaitau: “Burokėliuose yra geležies, todėl puikiai tinka žmonėms, kurie turi problemų dėl kraujo, sumažėjusio hemoglobino kiekio jame. Taip pat, tai yra puikus produktas mėsos nevalgantiems žmonėms, kad aprūpintų savo organizmą geležimi”, – šiai dienai užteks.

Geležis labai svarbi, o jos yra burokėlio šakniagumbyje. Tačiau vasarą galite nelaukti gumbų, o skabinėti jaunus burokėlių lapus – juose taip pat visko pilna, o svarbiausia – saulės energijos! Jeigu įdomu, galite užeiti į Raudonųjų burokėlių lapai lieknėjimuis ir ne tik…

Burokėliai viena iš labiausiai lietuvių vertinamų daržovių. Gali kartais erzinti jų intensyvi spalva, bet su tuo nesunku susitaikyti, – privalumų daugiau nei trūkumų.

Hum?.. – Reikia grįžti prie recepto, nes gaminu tai pirmą kartą.;)

Reikės:

Biskvitui

  • 150 g smulkiai sutarkuotų žalių burokėlių (maždaug 2 didesnių burokėlių)
  • 2 v.š. augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų…)
  • 2 v.š. pieno
  • 100 g rudojo cukranendrių cukraus
  • 2 kiaušinių trynių
  • 40 g miltų
  • 100 g migdolų miltų
  • 1,5-2 a.š. meduolių prieskonių (cinamono, imbiero, kardamono mišinio)+mažo žiupsnelio aitriosios paprikos (nebūtinai)
  • 0,5 a.š. sodos (kepiniams)
  • 1 a.š. kepimo miltelių

Pertepimui

  • 200 g maskarponės sūrio
  • 200 g grietinėlės
  • 100 g cukraus pudros
  • 2 a.š. vanilinio cukraus/1 a.š. vanilės esencijos
  • mažo žiupsnelio druskos

Papuošimui

  • šaldytų uogų (aš naudojau braškes)
Gaminimas:
  1. Tešlai burokėlius nuplauname, nuskutame, smulkiai sutriname (sutarkuojame), atidedame.
  2. Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi iki balkšvos masės.
  3. Į gautą masę įmaišome pieną.
  4. Suplilame aliejų, išmaišome.
  5. Sudedame migdolų miltus, viską apjungiame.
  6. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda, dar kartą gerai viską permaišome.
  7. Įterpiame prieskonius.
  8. Sudedame tarkuotus burokėlius ir paskutinį kartą gerai išsukame.
  9. Gautą masę sudedame į torto formą atsegamais kraštais (dugną išklojame kepimo popieriumi, o kraštus patepame sviestu).
  10. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes, neskubame štraukti.
  11. Atvėsusį biskvitą perpjauname pusiau.
  12. Pertepimui maskarponės sūrį sumaišome su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi/vanilės esencija, žiupsneliu druskos.
  13. Išplakame grietinėlę, įmaišome į sūrio masę.
  14. Kremą padalijame į dvi dalis: viena sutepame apatinį sluoksnį, o kita – torto viršų.
  15. Papuošiame šaldytomis braškėmis.

Skanaujame patys, vaišiname draugus ir artimuosius!

Dar šis bei tas…

Apatinį biskvito sluoksnį galima sulaistyti sultimis (turėjau likusių apelsino sulčių, tai jos labai tiko).

Patarimas: braškes papuošimui šaldykite supjaustytas į 4 dalis arba dar smulkiau – beliks tik išimti iš šaldymo krepšelio ir padėlioti savo dėlionę.

Šiam kepiniui labai tinka džiovintos spanguolės – tokiu atveju net nebūtina perpjauti – galima aptepti tik viršų kaip grikių miltų torčiukui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *