Tik 20 cm skersmens, bet toks skanutis. Burokėlių braunis – vertas dėmesio taip pat. Tačiau šis, pagal originalų receptą – pyragas, mano virtuvėje užkeltas ant torto pjedestalo. Turi panašumo į morkų tortą, o šis yra laaabai skanus! Tad kol dar burokėliai patys tie, patariu nedelsti. Beje, kaip čia dabar taip? – Morkų pyragai, tortai daug populiaresni nei visai ne prastesnės daržovės – burokėlio?
Kol ieškau atsakymo, pačia smulkiausia trintuve sutrinu burokėlius.
“O kiek ši daržovė draugiška mūsų organizmui?” – galvoje išdygsta dar vienas klaustukas “?”. Skaitau: “Burokėliuose yra geležies, todėl puikiai tinka žmonėms, kurie turi problemų dėl kraujo, sumažėjusio hemoglobino kiekio jame. Taip pat, tai yra puikus produktas mėsos nevalgantiems žmonėms, kad aprūpintų savo organizmą geležimi”, – šiai dienai užteks.
Geležis labai svarbi, o jos yra burokėlio šakniagumbyje. Tačiau vasarą galite nelaukti gumbų, o skabinėti jaunus burokėlių lapus – juose taip pat visko pilna, o svarbiausia – saulės energijos! Jeigu įdomu, galite užeiti į Raudonųjų burokėlių lapai lieknėjimuis ir ne tik…
Burokėliai viena iš labiausiai lietuvių vertinamų daržovių. Gali kartais erzinti jų intensyvi spalva, bet su tuo nesunku susitaikyti, – privalumų daugiau nei trūkumų.
Hum?.. – Reikia grįžti prie recepto, nes gaminu tai pirmą kartą.;)
Reikės:
Biskvitui
- 150 g smulkiai sutarkuotų žalių burokėlių (maždaug 2 didesnių burokėlių)
- 2 v.š. augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų…)
- 2 v.š. pieno
- 100 g rudojo cukranendrių cukraus
- 2 kiaušinių trynių
- 40 g miltų
- 100 g migdolų miltų
- 1,5-2 a.š. meduolių prieskonių (cinamono, imbiero, kardamono mišinio)+mažo žiupsnelio aitriosios paprikos (nebūtinai)
- 0,5 a.š. sodos (kepiniams)
- 1 a.š. kepimo miltelių
Pertepimui
- 200 g maskarponės sūrio
- 200 g grietinėlės
- 100 g cukraus pudros
- 2 a.š. vanilinio cukraus/1 a.š. vanilės esencijos
- mažo žiupsnelio druskos
Papuošimui
- šaldytų uogų (aš naudojau braškes)
Gaminimas:
- Tešlai burokėlius nuplauname, nuskutame, smulkiai sutriname (sutarkuojame), atidedame.
- Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi iki balkšvos masės.
- Į gautą masę įmaišome pieną.
- Suplilame aliejų, išmaišome.
- Sudedame migdolų miltus, viską apjungiame.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda, dar kartą gerai viską permaišome.
- Įterpiame prieskonius.
- Sudedame tarkuotus burokėlius ir paskutinį kartą gerai išsukame.
- Gautą masę sudedame į torto formą atsegamais kraštais (dugną išklojame kepimo popieriumi, o kraštus patepame sviestu).
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes, neskubame štraukti.
- Atvėsusį biskvitą perpjauname pusiau.
- Pertepimui maskarponės sūrį sumaišome su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi/vanilės esencija, žiupsneliu druskos.
- Išplakame grietinėlę, įmaišome į sūrio masę.
- Kremą padalijame į dvi dalis: viena sutepame apatinį sluoksnį, o kita – torto viršų.
- Papuošiame šaldytomis braškėmis.
Skanaujame patys, vaišiname draugus ir artimuosius!
Dar šis bei tas…
Apatinį biskvito sluoksnį galima sulaistyti sultimis (turėjau likusių apelsino sulčių, tai jos labai tiko).
Patarimas: braškes papuošimui šaldykite supjaustytas į 4 dalis arba dar smulkiau – beliks tik išimti iš šaldymo krepšelio ir padėlioti savo dėlionę.
Šiam kepiniui labai tinka džiovintos spanguolės – tokiu atveju net nebūtina perpjauti – galima aptepti tik viršų kaip grikių miltų torčiukui.