Proginiai kepiniai ir desertai · Skoniai

Kūčiukai be mielių

Žinojau, kad ateis toks laikas, kai kūčiukus kepsiu pati. Neteko ilgai spręsti, kokiu receptu pasikliauti. Radau iš pirmo karto ir greitai įvertinau – tai yra tas ko man reikia. Beatos vaikų auklės kūčiukų receptas, kur nėra mielių, kiaušinių, nes tai kūčių valgis. Per Kalėdas, prašom; lai,  puikuojasi visokie įdaryti pyragai, pyragaičiai, torčiukai. O čia, paprasti, sausi, bet gana traškūs. Nesitikėjau, ir kad taip greitai bus pagaminami. Labai vertėtų pagalvoti, skubant prekybos centruose griebti akcijinius. Ar ne maloniau turėti sveikesnius, tikresnius kūčiukus? Ir kartoju, užtruksite neilgai – ruošdamos vakarienę, prie to pačio užminkykite ir tešlą. Jos nereikia kildinti, nors aš ją pabrandinu kokį pusvalandį. Taigi, kol pavakarieniausite, tešla išsistovės  – galėsite ruoštis kepimui.

Reikės:

  • 300 g miltų
  • 150-180 ml šilto vandens
  • 2 v.š. aguonų
  • 2 v.š. bekvapio aliejaus
  • 1 v.š. (kupino) cukraus pudros
  • Gero žiupsnio druskos

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite, įberkite cukraus pudros, druskos, aguonų, viską išmaišykite.
  2. Į mišinį pilkite šilto, prieš 10-15 minučių užvirinto vandens, užmaišykite tešlą.
  3. Dalimis supilkite aliejų, minkykite, kol aliejus įsiterps į tešlą, palikite pusvalandį subręsti.
  4. Tešlą padalinkite į 6-7 gabalėlius.
  5. Kiekvieną gabalėlį sukite tarp delnų, kol gausite norimo storio “virvutes”.
  6. Kiekvieną padalinkite nedideliais gabalėliais, dėkite į skardą.
  7. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių.
kūčiukai

Dar šis bei tas:

Cukraus pudros galima ir nedėti, bet jei norite saldesnių, reikia būtent jos, nes cukrus gali neištirpti.
Šilto vandens reikia tam, kad jis padėtų ištirpti gliutenui.
Aliejus reikalingas tam, kad tešlą būtų geriau kočioti ir kūčiukai būtų traškesni.
Nors kūčiukai kepami pagal šį receptą yra kietoki, bet išmirkyti aguonpienyje - puikūs! 
Kepti galima ir žemesnėje temperatūroje, bet ilgiau. Kartais kepu 180 laipsnių orkaitėje, apie pusvalandį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *