Penktadienio vakaras ir geras jausmas, kad pagaliau SAVAITGALIS. PRADŽIA. Rytoj bus kitaip – reikalai, numatyti darbai, progos, – šeštadienis ištirps tarsi nebuvęs.
Ir penktadienį, dažnas turim gražią tradiciją: susitinkam su draugais, renkamės visa šeima – ilgesniam vakarojimui prie taurės vyno. Lėti pašnekesiai, fone skambanti rami muzika, geras filmas ar stalo žaidimas. Ir užkandžiai. O kaip be jų?
Mes tikriausiai pasigavome italų aperityvo tradiciją. Po darbo dienos, apie 19 valandą vakaro, prieš grįždami namo Italijoje žmonės užsuka kur nors išgerti taurės gėrimo, pasišnekučiuoti. Natūraliai atsirado įprotis ko nors užkąsti. Alyvuogės be kauliukų, su įdaru, sūrūs riešutai ir traškučiai, kumpis ir saliamis, marinuotos daržovės, džiovinti pomidorai aliejuje, šalti makaronai su keliais skirtingais padažais, šviežių daržovių salotos, picos gabaliukai – visa tai ir dar daugiau tapo neatskiriama vakarėlio dalimi.
Mes taip pat šluojame nuo lentynų alyvuoges, krauname į krepšius sūdytų riešutų, traškučių pakelius, vytintos mėsos kąsnelius, brandintus sūrius. Tik vietoj picos gabaliukų vakarojimui mieliau renkamės mažus sumuštinukus. Ir kokių tik neprisigalvojam – ir karštų, su sūriu, paskanintų chorizo dešra, ir daržovingų ir saldžiarūgščių su vaisiais, su riešutais ir… neužtektų vakaro viskam išvardinti.
…buvo viskas atsibodę, jaučiau, kad esu visko persisotinusi – net Instagraminių vaizdų. Tačiau buvo proga ir reikėjo kažką padėti ant stalo. Pėdinau apsunkusi nuo minčių, kad nieko gudraus neateina į galvą. Ir kas beliko? – Prisiminti senus gerus dalykus.
Sumuštiniai su ikrais kažkada buvo būtinas mano vaišių patiekalas. Visada pasiteisindavo, tai net nesukdavau sau galvos. Bet vėliau taip įgriso, kad nesinorėjo į juos žiūrėti. Bet tai buvo dirbtiniai ikrai… Nors man tai jie net labiau patinka nei natūralūs.
…pagaminau užkandį su bagete ir natūraliais raudonaisiais ikrais – tinka ir prie stipresnių gėrimų. Sūraus ir rūgštaus dermė puikiai balansuoja, pagerina virškinimą.
Beje, žodis “aperityvas” kilęs iš lotyniško žodžio “aperire” – atverti, atidaryti. Tai gal jau laikas atidaryti vakarėlį?
Reikės:
- 1 prancūziško batono (bagetės)
- 50 g sviesto
- 1 indelio raudonųjų ikrų
- 1 žaliosios citrinos
- prieskoninių žolelių (krapų, petražolių)

Gaminimas:
- Imame keletą šakelių prieskoninių žolelių, smulkiai sukapojame peiliu, sumaišome su kambario temperatūros sviestu, suformuojame mažyčius rutuliukus.
- Bagetę supjaustome plonais, truputį įstrižais gabaliukais, paskrudinam.
- Ant skrebučių tepame po vieną sviesto burbuliuką, ant viršaus šaukšteliu paskleidžiame ikrus.
- Viršų padailiname žaliosios citrinos griežinėliu.
Skanaukite – lengvumas garantuotas!