Pradėjus vėsti orams, vis labiau ir labiau norisi karštos arbatos, o jos palydovės dažniausiai yra bandelės – purios, kvepiančios, malšinančios alkį. O jas pagerinę aguonomis ar cinamonu, namams įkvepiame šventinę dvasią. Tad, kai ruduo jau išmetė paskutinį savo kozirį, mes turime savuosius. Kepsim bandeles su aguonomis, kad apžaistumėm rudenį (na, suprask, – “tu mums nerūpi, nes jau mes pradedam gyvent švenčių dvasia”), iškepsim keletą bandelių su cinamono įdaru. Atsimenate, rašiau kepdama pyragėlius su slyvomis, kad jas paliksiu, kam? – Ogi, žiemai!
Gal galime pradėti?
Reikės:
- 1,2 kg miltų (kitoms kepėjoms, sako, pakanka 0,9-1 kg)
- 25-30 g presuotų šlapių mielių/7 g sausų mielių
- 1 st cukraus
- 0,5 l šilto pieno
- 1 st aliejaus (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu)
- 2 kiaušinių +1 kiaušinio bandelių aptepimui
- 50 g tirpinto sviesto (lakštų patepimui)
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Mieles supilkite į pašildytą pieną, suberkite cukrų, palikite kol viršuje pasidarys putelė.
- Į didelį dubenį supilkite nusijotus miltus, suplaktus kiaušinius su žiupsneliu druskos, mieles su pienu, gerai išmaišykite šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę. Galiausiai supilkite aliejų. Gerai sumaišykite su esama mase.
- Minkykite tešlą negailint jėgų, nes šiai tešlai tai patinka – ji turi atšokti nuo indo sienelių ir nelipti prie rankų.
- Tešlą palikite šiltai valandą pakilti.
- Po valandos pakilusią tešlą, padalinkite į dvi dalis. Pirmiausia iškočiokite vieną dalį. Gautą tešlos lakštą padalinkite į dvi dalis. Ištepkite tirpintu sviestu, supjaustykite 2-3 centimetro pločio juostelėmis, ištepkite brinkintomis aguonomis, apibarstykite ruduoju cukrumi. Imkite po dvi juosteles, vyniokite į pynę, o po to susukite bandelę-rožytę.
- Kitos dalies paruoštų lakštų juosteles pabarstykite cinamonu ir ruduoju cukrumi, susukite pynutes.
- Palaukite 15-20 minučių, kol bandelės šiek tiek pakils, aptepkite kiaušinio plakiniu.
- Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15 minučių.


Galima bandeles vynioti ir kitaip. Iš lakšto suformuoti vyniotinį, jį perpjauti išilgai per pusę, paliekant nuo galo pora centimetrų neįpjautų. Skanus ir mėlynių uogienės įdaras.


Skanauti šiltas su arbata ar pienu.
Dar šis bei tas…
Pirmą kartą kepant mielines bandeles, patarčiau bandyti iš pusės porcijos, kad nesėkmės atveju būtų mažesnis nusivylimas.
Produktai, skirti mielinei tešlai, turi būti kambario temperatūros. Todėl prieš gamindami, sviestą ir kiaušinius reikėtų išimti iš šaldytuvo.
Kad nesumažėtų mielių veikimas, ruošiant mielinę tešlą, naudojamus riebalus reikėtų sudėti pabaigoje.
Juosteles galima pasirinkti kokio norisi pločio ar ilgio – iš siauresnių bus tankesnės rožytės, o darant pynutes, galima varijuoti.