Porai yra kilę iš Centrinės Azijos ir buvo auginami visame Viduržiemio jūros baseine, ypač Egipte. Norite tikėkite, norite – ne, bet faraonas Cheopsas savo dvariškius apdovanodavo džiovintų porų ryšulėliais. Romoje, imperatorio Nerono valdymo laikais, poras tapo kultine daržove, dėl valdovo pomėgio stipriam porų sultiniui. Tai rodo, kad dar senais laikais puikiai buvo žinomos gydomosios ir maistinės šios daržovės savybės, beje, jos išlikdavo net porams išdžiūvus.
Ši daržovė labai greitai pristaikė ir Europoje, ilgainiui tapdama pagrindiniu valstiečių maisto palydovu. Kadangi porus yra lengva paruošti, jie iki mūsų dienų neišeina iš pirmaujančių šiuolaikinės virtuvės pozicijų, suteikdami patiekalams rafinuotumo ir lengvumo.
Apie porų naudą šiek tiek detaliau
Poras (allium porrum) tos pačios lelijinių šeimos augalas kaip svoūnas ir česnakas, pasižymintis panašiomis savybėmis ir sudėtimi. Kaip ir svogūnai, taip ir porai turi daug gyvybiškai svarbių medžiagų, iš jų vitaminų A, B1, B2, C, kalcio, kalio, fosforo, geležies. Tarp kitko, šių gyvybiškai svarbių elementų yra daugiau poruose nei svogūnuose, dėl ko porai laikomi ypač sveikais. Juose taip pat yra daug C, PP grupės vitaminų, gausu mineralinių druskų, eterinių aliejų, organinių rūgščių.
Sveikatai
Porai aštriu skoniu ir savitu aromatu žadina apetitą, tuo skatindami skrandžio bei žarnyno funkcijas, teigiamai veikia širdies veiklą, mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujospūdį, yra puikus sąjungininkais kovojant su antsvoriu.
200 gramų porų patenkina kalio paros normą. Juos valgydami kelis kartus per savaitę papildome savo organizmą vitaminais, bei išvengiame perteklinių kolorijų.
Toksinams iš organizmo pašalint reikia 2 arba 3 dienas iš eilės valgyti porų sultinį ir nieko daugiau.
Norint sumažinti kraujo spaudimą, reikia pasitelkti drauge ir česnaką. Jie priklauso daržovėms, kurios turi mažai druskos, bet daug kalio. Česnakas dar turi ir prostaglandino, kuris mažina arterinį kraujo spaudimą.
Poras ir lašiša, vartojami drauge mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, nes čia savo darbą padaro vitamino E ir omega-3 riebiųjų rūgščių sąjunga.
Poras ir lapinis salieras turi daug ląstelienos (ypač gausu jos žaliojoje porų dalyje). Būdami kartu jie labai pagerina žarnyno perstaltiką.
Užkimimo atveju reikia gerti porų sultinį, nes juose esantys sieros junginiai labai palengvina balso stygų darbą.
Virtuvei
Porai, kažkada buvę vargšų mastu, sėkmngai įsitvirtino šiuolaikinėje virtuvėje. Porais dažniausiai gardinamos salotos, omletai, troškiniai, sriubos, nors iš jų galima paruošti ir pagrindinį patiekalą – troškintus porus su grietine arba iškepti sluoksniuotos tešlos pyragą.
Lengvo ir rafinuoto skonio porai yra tinkami žuvies ir jūros geldelių palydovai. Norint išgauti dar subtilesnį skonį, galima įdėti šiek tiek kario ir imbiero.
Žali porai, supjaustyti griežinėliais, labai pagerina žalių salotų skonį.
Troškinti garuose porai, avokadas ir lašišos filė, patiekti su aliejaus + svogūnelių + 1 citrinos sulčių padažu, paįvairins ir kartu pratutins mitybos racioną.
Grožiui
Porų sultinys yra puikus gėrimas odos spalvos atgaivinimui. Porai yra geri diuretikai, todėl labai veiksmingai pašalina iš organizmo toksinus. Be to jie turi daug vitamino E ir karotino, kurie gerai saugo odos epidermį.
Kūno svoris nepadidės nei gramo, jei žiemą valgysime garuose troškintus porus, griežčius, salierus ir morkas. Troškinį apibarstę smulkintomis petražolėmis gausime lengvą, nekoloringą patiekalą.
Auginimas
Porai – atspari šalčiams svogūnų rūšis. Porai pavasarį nenušąla nuo trumpalaikių –7 laipsnių temperatūros šalnų. Jie reiklūs trąšoms, todėl juos patariama tręšti azotinėmis trąšomis. Porų lapai auga iki vėlyvo rudens.
Augindami porus purenkite dirvą, ravėkite piktžoles, daržoves liekite ir tręškite.
Porus patariama rauti praėjus 45–60 dienų po jų daigų sodinimo. Juos raukite retindami kas antrą augalą. Išrautus porus laikykite rūsiuose ar daržovių saugyklose, juos užpylę smėliu, palikdami neužpiltus tik lapų galiukus.
Porus per žiemą patariama laikyti 0–1 laipsnio temperatūros bei 80–90 proc. drėgnumo patalpoje.
Straipsnio pagrindas paimtas iš: http://www.cuisine-annie.com/article-les-fiches-pratiques-le-poireau-pour-chasser-les-toxines-11.html
Labai patinka trinta poru sriuba. O dar gausu vitaminu joje. Tad labai gerai ziema valgyti produktu, kuriuose yra poru.