Gal mūsų kaimuose senovėje ir nekepė tokių pyragų, bet svetur – kad ir Prancūzijoje – jie buvo mėgstami nuo seno. Tai labai paprasti pyragai su uogomis, kaip ir galetės. Tokias – su daug daug vyšnių esu kepusi, prieš pora metų, kai buvo taip pat gerai užderėję šios uogos. Logiška. O tai ką? – Nebėgsi į turgų pirkt braškių. Paskanavom ir užtenka. Reikia tvarkytis dabar su vyšniomis. Nuo trisdešimties karščio gavę saulės smūgį krenta vargšelės ir niekaip nespėji joms padėti.
Reikia kepti pyragus. Jie yra PAPRASTI, bet NE PRASTI. O patiekus štai tokį šiltą su ledais ar plakta grietinėle – taps desertu, kuriuo ne gėda ir svečią pavaišinti.
Gal labiau reikia pasistengti prie papuošimo? – Kaip padaryti geriau, atėjo supratimas pavėluotai.
Bet žavesys dažnai būna kitoniškume…
Nestabdykime savęs.:)
Reikės:
Pagrindui
- 325 g miltų
- 220 g sviesto (kuo šaltesnio)
- 4 v.š. šalto vandens
- 1v.š. cukraus
- Žiupsnelio druskos
Įdarui
- 450 g vyšnių be kauliukų
- 190 ml vandens
- 100 g cukraus
- 2 v.š. kukurūzų krakmolo
Gaminimas:
- Pagrindui į išsijotus miltus sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą, cukrų, druską, maigykite su pirštais, tol kol miltai susijungs su sviestu – gausite smulkias kruopeles.
- Supilkite vandenį, užminkykite tešlą, suvoliokite į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Įdarui vyšnias perpjaukite per pusę, sudėkite į puodą ar prikaistuvį, supilkite vandenį, pakaitinkite 10 minučių – neužvirkite!
- Sudėkite cukrų, krakmolą, pavirkite 5 minutes nuolat maišydami – masė turi pradėti tirštėti, ypač tai pasimatys nuėmus nuo kaitros ir palaikius keletą minučių kambario temperatūroje.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, atidėkite 1/3 tešlos papuošimui, iškočiokite diską, didesnį nei jūsų kepimo forma (reikės sienelėms suformuoti).
- Į silikoninę arba specialią formą (tada teks patepti šonus riebalais), išklokite tešla pagrindą ir sieneles, dugną subadykite šakute.
- Į vidų sukrėskite vyšnių masę.
- Iš atidėtos tešlos iškočiokite stačiakampį, supjaustykite jį į 12-14 lygių juostelių,
- Pirmiausia dėkite 6-7 vertikaliai, atlenkiant kas antrą ir paliekant pynimui horizontalia juostele.
- Dėliojant horizontalias juosteles atidžiai perdėliokite su vertikaliomis, kad gautumėte pintą raštą (aš to neišpildžiau, pakomentuosiu apačioje).
- Pyrago viršų aptepkite kiaušinio tryniu, praskiestu trupučiu pieno.
- Kepkite 45 minutes, 180 laipsnių temperatūroje.
Skanaukite šiltą su ledais ar plakta grietinėle.
Dar šis bei tas…
Papuošti pyragą taip, kaip turi būti nepavyko, nes tešla gavosi per trapi, dėliojant pradėjo plyšinėti – neliko nieko kito, kaip tiks sudėlioti vertikaliai ir horizontaliai paprastuoju būdu – galvojau bus blogiau ir net nuotraukų nekelsiu į šį postą, tačiau, kai iškepė, nepasirodė jau taip blogai, net visai įdomiai...
Kad galima būtų drąsiau žongliruoti juostelėmis, gal būt tešlai reikėtų sumažinti kokį gramą vandens, nors nežinau… daug kas ir nuo miltų rūšies priklauso.
Recepto šaltinis: https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/357644-tarte-aux-cerises