Rupia druska paskaninti riestainai yra tradiciniai pietų Vokietijos, Elzaso regiono Prancūzijoje, Austrijos bei vokiškosios Šveicarijos dalies paveldui priskirti plikyti mielinės tešlos gaminiai. Anksčiau vadinami Bretzels, XIX a. viduryje, Amerikoje, prigijo Pretzels pavadinimas, kuris dabar ir yra dažniausiai naudojamas. Dėl tikslios datos nesutariama, nes yra kelios šių riestainių atsiradimo istorijos. Vieni mano, kad jie mena XVI a. karalių laikus, kitiems yra įtikinamesnis XVIII a. gimęs pasakojimas. Istorijų pasiklausysime, kai pilvas bus sotus.;)
Patinka minkymo procesas? Nevargina tešlos kildinimo reikalai? – Tada, pirmyn, prie darbo!
Reikės:
- 500 g miltų
- 150 g pieno
- 150 g vandens
- 15 g šviežių mielių
- 40 g sviesto
- 1 v.š. cukraus
- Druskos (tešlai)
- 110 g geriamosios sodos
- 2 a.š. druskos
- Rupios druskos, aguonų, sezamo, kanapių (pabarstymui)
Gaminimas:
- Sviestą pasmulkiname ir paruošiam tirpinimui.
- Mieles sutriname su cukrumi ir užpilame šilto pieno ir vandens mišiniu, palaukiame, kol atsiras balta putelė – mielės pradėjo savo darbą!
- Supilame išsijotus miltus.
- Viską sumaišome mediniu šaukštu, supilame ištirpintą sviestą.
- Užminkome tešlą ir padedam ją šiltai 1-1,5 valandos pakilti.
- Tešlai padvigubėjus, padalinam ją į 10/12 gabaliukų (priklausomai, ar norite didesnių ar mažesnių riestainių).
- Kiekvieną gabaliuką suspaudžiame delnu, kad gautumėme skridinėlį – vieną pusę sulenkiame trikampiu, apsukame ir kitoj pusėj, taip pat padarom trikampėlį. Po to, taip sulankstytą skridinėlį, perlenkiam pusiau ir suvoliojam į 20 cm ilgio volelį.
- Tą patį padarome su kitais tešlos gabaliukais.
- Ruošinius uždengiam švariu rankšluostėliu.
- Pasiruošiame didesnį puodą, pripilame į jį 2 l vandens, pastatome ant kaitros iki užvirimo.
- Imame po vieną tešlos ritinėlį, voliojame, kol išgauname 60 cm ilgį.
- Padarom pasagos formą, vidurį paliekame storesnį – ypač išploniname galiukus, padarome dvi apvijas, jas užverčiame, galiukus pritvirtiname prie storesnės dalies sienelių.
- Užkaičiame puodą su vandeniu, įdedame druskos.
- Puodui užvirus, supilame sodą, pamaišome, imame kiaurasamtį, nardiname riestainius 3-6 sekundėms į verdantį vandenį.
- Apvirtus riestainius sudedame ant kepimo popieriaus, pataisome formą, aštriu peiliuku įpjauname riestainio storiausią dalį (ji išryškės kepdama), apibarstome, kas kuo mėgstame – aguonomis, kepintais sezamais, kanapių sėklomis.
- Paruoštus riestainius dedame į įkaitintą iki 240 laipsnių orkaitę.
- Kepame 15-20 minučių.
Sakanaujame šiltus ar atvėsusius su alumi, vynu, prie kavos – su saldžiarūkščiu džemu, o štai ir žadėta istorija.
Manoma, kad vienas karalius turėjo labai talentingą virėją, tačiau jis kažkuo jam neįtikdavo. Vieną kartą jis taip supyko, kad liepė jam galvą nukirsdinti. Virėjo žmonai, kažkaip pavyko išmaldauti karaliaus malonės, tačiau šis liepė per tris paras vyrui iškepti tokią duoną pro kurią saulė suspindėtų tris kartus. Vyras labi stengėsi, suko galvą, staiga, pro virtuvės langą pamatė savo žmoną, kuri nuoširdžiai meldėsi sukryžiavusi rankas. Taip jam gimė mintis iškepti riestainį, kuris būtų panašus į besimeldžiančios moters rankas ir turėtų tris ertmes, pro kurias galėtų tekėti sauė tris kartus. Mintis buvo gera, tačiau paruošti kepimui, riestainiai dar turėjo atlaikyti vieną išbandymą. Viena istorija sako, kad katinas užšoko ant paruoštų riestainių ir dalis jų apvirto ir sukrito į soduotą vandenį, o kiti tvirtina, kad kažkaip netyčia vienas riestainis įkrito ten pat. (Soda tada buvo naudojama švarai palaikyti, kepimo skardoms šveisti). Tačiau nei vienu nei kitu atveju nebuvo laiko taisyti klaidos – reikėjo veikti! Virėjas drebėdamas riestainius gražiai patvarkė, įdėjo kepti. Drebėdamas traukė gražuoliukus iš krosnies ir liko labai patenkintas! – Ypač pavykę buvo riestainėliai, įkritę į sodos tirpalą – tokie rusvi ir traškūs. Nieko nebeliko karaliui, kaip tik dovanoti nelaimėliui gyvybę!
Dar šis bei tas…
Galime pasigaminti ir saldžiuosius riestainius, dedant vietoj druskos – cukraus.
Soda suteikia riestainiams spalvą ir traškią plutelę.
Galima rasti ne vieną vaizdo įrašą, tačiau man labiausiai patiko šis video
Ačiū už receptą. Labai seniai panasšius kepiausi. Teks išsikepti dar 🙂
Labai šaunu, kad susidomėjote!