Labai geras užkandis prie vyno. Vakarojimui – tobulai. Tinka šiam skrebučiui ne tik slyvos, bet ir vynuogės be kauliukų, mango vaisiai. Pelėsinio sūrio aštrokas poskonis – atsvara vaisių saldumui. O papildomas rudasis cukrus apjungia viską.
Kodėl brusketos su slyvomis? Keistas dalykas, bet šie kaulavaisiai mūsų šaldytuve gyveno nuo praėjusio lapkričio. Kraustydama vaisių stalčių, radau juos kamputyje. Jau kilo ranka dėti į maisto atliekas, bet visgi susigundžiau krepšelį atidaryti. Nustebau, kad tik vienas vaisius iš keturių buvo sugedęs. Ar čia dabar reikia džiaugtis ar kaip? Palieku susirasti atsakymą patiems.
O kad slyvos mums yra labai naudingos, tai žino kiekvienas. Tik vieniems jos patinka labiau džiovintos, kitiems – švieži jų vaisiai. Pati daugiausia jų sunaudoju kepiniams ar desertams. Bet jeigu tik pavyksta gauti ką tik surinktų vietinių vaisių, kurie tirpte tirpsta burnoje – tai jau kitas reikalas. Būna taip, kad žadėto pyrago namiškiai taip ir nesulaukia.
Mintys apie šviežius vaisius? Gal gi ne šiaip sau. Juk žiema jau į antrą pusę verčiasi, o dar savaitė kita ir prasidės daigų sėja.
Bet kažkaip apie darbus galvoti dar nesinori. Gal labiau, kaip tam barsukui, – verstis ant kito šono.;)
Reikės:
- 1 prancūziško batono arba ispaniškos duonos
- sviesto
- 4-8 slyvų (atitinkamai, kokią duoną pasirinksite ir kiek bus valgytojų)
- pelėsinio sūrio
- 0,5a.š. arba 1 a.š. rudojo cukraus
- graikinių riešutų.
Gaminimas:
- Slyvas nuplauname, išimame kaulavaisius, supjautome plonomis skiltelėmis.
- Batoną/duoną supjaustome brusketoms tinkančiomis riekelėmis.
- Ant kiekvienos užtepame truputį sviesto.
- Ant viršaus dedame maždaug po 3 slyvų skilteles, užbarstome ruduoju cukrumi.
- Padėliojame pelėsinio sūrio trupinių.
- Finišuojame padėlioję smulkiai kapotų graikinių riešutų.
- Sumuštinius dedame į skardą, pakepame 175 laipsnių temperatūroje 10-12 minučių.
- Skanaujame!