Desertai · Sausainiai · Skoniai

Morenginiai trapučiai

Kai pamatydavau juos nuotraukose, seilė nutįsdavo. Galvodavau, ar įmanoma juos pasigaminti namų sąlygomis. Prasidėjus pokyčių laikui, pradėjau domėti įvairiomis maisto ruošimo technologijomis. Nudžiugau, supratusi, kad net neturint įmantrių virtuvinių kombainų, galima daug ką skanaus išbandyti ir net sukurti. Morengų gaminimo pradžia buvo nuo mėlynių pyrago su morengine plutele. Vėliau sekė pavlova, o štai dabar šie morengiukai. Jie yra paruošti šveicariško morengo pagrindu, nors dar galima gaminti ir prancūziškus, ir itališkus, o ne vienas lietuvių konditeris, neabejotinai, bus atradęs jau savąjį.  Nors, manoma, kad šveicarai buvo pirmieji.

Prancūzišką morengą naudojau pavlovos gaminimui, o štai šį, kai reikia pakaitinti baltymus ir tik tada plakti, ruošiau pirmą kartą. Ar pavyko teisingai, nežinau, tačiau likau patenkinta, nes skanautojai skanavo SKANIAI.

Reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų
  • 200 g cukraus
  • Žiupsnelio druskos
Šveicariškas morengas
  1. Į karščiui atsparų didelį dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, cukrų ir druską.
  2. Dubenį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir pastoviai maišydami kaitinkite masę kol ji pasieks apie 65ºC laipsnių temperatūrą. Palietus pirštais masė turi būti gana šilta, o cukrus turi būti ištirpęs ir nebesijausti tarp pirštų.
  3. Nuimkite dubenį nuo kaitros ir plakite elektriniu plaktuvu maksimaliu greičiu apie 10 minučių, kol masė taps labai puri, o indas bus atvėsęs.
  4. Taip paruoštą baltymų masę, dėkite į konditerinį maišelį su atitinkamu antgaliu ir formuokite nedidelius sausainiukus.
  5. Kepkite 100 laipsnių temperatūroje 1,5 valandos. Galite pabandyti ir kitaip: įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių, sumažinti temperatūrą iki 110 laipsnių, kepti 15-20 minučių.
Šveicariškas morengas

Dar šis bei tas…

Baltymus geriausia plakti metaliniame arba stikliniame inde.

Naudoti galima ir cukraus pudrą – greičiau ištirps.

Atskirti baltymus geriausia, kai jie šalti. Po to reikėtų palaikyti apie pusvalandį kambario temperatūroje.

Reikia būti labai atidiems, kad nepatektų nei lašelis trynio – baltymai neišsiplaks.

Tinkamai išplakti baltymai turi  būti blizgūs, standūs, nedribti nuo plaktuvo – tokius būtų galima net peiliu pjaustyti.

Man labiausiai pasiteisinęs kepimo laikas – įkaitinus orkaitę iki 180 laipsnių, sumažinti iki 150 – kepti (arba, kitaip sakant, džiovinti) 15-20 minučių.

Tokiais morengiukais galima papuošti pyragus ar tartaletes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *