ŠAKŠUKA – kas per keistas pavadinimas! Tūlam lietuviui patiekus šią kiaušinienę (o gal troškinį?) ir pabandžius įvardinti, žmogelis suklus ir pamanys, kad šmaikštauji – tik šyptels į ūsą, atseit, suprato ;), padėkos “labaiskanuokaipčiasugalvojai?” – “Internetasvisagalis”, ir keičiam temą. O iš viso, ar reikia taip stengtis – “šiandien ruošiu šakšuką, valgei? – ne!? – turi būtinai paragauti, dar iškepsiu pitos, žinai labai tinka prie šakšukos! Jeigu nepatiks, turiu dar keptų burokėlių karpačio, o desertui pagaminsiu krembriulę…
TAIP JAU YRA… Dabar privalom būti susipažinę su pasaulio virtuve – antraip blogai atrodysim šiuolaikiniame kontekste! Taigi, šiandien ir aš gaminu šakšuką. Pasidomėjau kilme ir susipainiojau… Tai Magribo žydai ją parvežė į Izraelį, ar atvirkščiai? Kas nuvyksta į Tunisą, mano, kad tai jų vietinės virtuvės dalis, o turistai Izraelyje giriasi, kad ragavo tikros žydiškos kiaušinienės. 🙂 O mums koks skirtumas! Svarbiausia, kad ir mums lietuviams ji skani, nes labai jau pamėgome pietietišką aštrumą. Ši siūloma pusryčiams, tačiau lengviems pietums ar vakarienei, nei kiek neblogesnis variantas.
Reikės: (2 asmenims)
- 4 kiaušinių
- 3 didelių prinokusių pomidorų
- 2 a.š. pomidorų pastos
- 1 saldžiosios paprikos
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 2 raudonųjų svogūnų
- 3-4 skiltelių česnako
- druskos
- pipirų
- alyvuogių aliejaus
- aitriosios paprikos
- Mėgstamų žalumynų
Gaminimas:
- Pomidorus užpilame verdančiu vandeniu, palaikome keletą minučių, nulupame odelę.
- Nuluptus pomidorus supjaustome kubeliais.
- Saldžiąją papriką perpjauname pusiau, išvalome sėklas, supjaustome juostelėmis, po to dar pasmulkiname.
- Pasmulkiname ir aitriąją papriką.
- Supjaustome česnakus, svogūnus, juos apkepiname įkaitintame aliejuje.
- Dedame smulkintas paprikas, minutę kitą pakepame.
- Dedame pomidorus ir viską troškiname kartu su pomidorų pasta.
- Įdedame cukraus, druskos, maltų pipirų, aitriąsias paprikas, permaišome.
- Troškinyje šaukštu padarome duobutes, įmušame, vieną po kito, kiaušinius.
- Kepame ant stiprios ugnies, kol iškeps kiaušinių baltymas – gali prireikti uždengti keptuvės dangtį. Trynys turi išlikti skystas.
- Pagardiname mėgstamais žalumynais (baziliku, laiškiniu česnaku, čiobreliu), užkandame itališka duona, nors tinka ir juoda lietuviška.
Dar šis bei tas…
Vietoj šviežių pomidorų (ypač prekybos centrų), galima, o kartais ir verta, paimti konservuotus itališkus.
Jeigu, kam aitriosios paprikos netinka, galima imti švelnesnę – aštriąją papriką.
Kas nemėgsta skysto kiaušinio trynio, gali šiek tiek daugiau pakepti – skonis labai nenukentės.
Ši kiaušinienė turi būti pakankamai aštri, todėl drąsiai naudokite turimus prieskonius.
Galima kartais ir “nusikalsti” pagrindiniam sąrašui, pvz., nedėti paprikų, svogūnų, pastą keisti pomidorų tyre, panaudoti saulėje džiovintus pomidorus, tačiau pomidorai būtini ir jų negalima pamažinti, kuo nors pakeisti, verčiau uždėti kokį viršaus.