Skoniai · Tortai

Nekeptas maskarponės sūrio tortas

Atsimenate tiramisu? Na, jis be maskarpnės neįgyvendinamas. Ar galima pasigaminti sūrio tortą, naudojant kokį nors kitą sūrio produktą? Žinoma, kad taip! Ar jis bus toks minkštas ir tirpstantis burnoje, na, laaabai abejoju!

Minkštas, grietininis, kilęs iš Šiaurės Italijos, maskarponės sūris dažnai vadinamas varškės sūriu. Gaminamas panašiai kaip jogurtas, dar naudojama natūrali tamarindų sėklų rūgštis. Pieno spalvos, su lengvu grietinėlės ir sviesto prieskoniu, maskarponę lengva tepti, tačiau ji yra labai riebi – net 75 proc.! Merginos, atsargiai!  Vieną savaitgalį tiramisu, kitą – sūrio tortas, o jei dar nusipirkote didesnę pakuotę, nes gavote su nuolaida, tai likutį, žinoma,  tepsit ant pusrytinės bandelės, (tik nesugalvokit dar sviesto užsidėti:), maišysite į ledus, vaisius, uogų desertą arba karštą kavą. Dar pagardinsite trintą sriubą ar rizoto, dar…,  jų dar yra ne vienas, bet geriau nestokite ant svarstyklių! Mėgaukitės iki valios, nes nieko nėra geriau, kaip skanus maistas ir gera draugija. Jeigu išsiilgote tokių akimirkų, pats laikas gaminti šį skanėstą.

Reikės:

  • 300 gramų sausainių (aš ėmiau sveriamus Selgos)
  • 100 gramų sviesto
  • 2 citrinų
  • 300 gramų maskarpone sūrio
  • 300 mililitrų natūralaus jogurto
  • 150 gramų cukraus
  • 200 mililitrų plakamos grietinėlės
  • Vanilės (truputį)
  • 2 valgomieji šaukštai želatinos
Nekeptas maskarponės sūrio tortas
Nekeptas maskarponės sūrio tortas

Gaminimas:

  1. Pasiruošiam 2 citrinas.
  2. Išlydom sviestą.
  3. Sudedam į smulkintuvą sausainius.
  4. Supilam išlydytą sviestą ir gerai sumaišom (tam pačiam smulkintuve).
  5. Nutarkuojam citrinų žieveles ir įmaišom į sausainių masę.
  6. Mišinį dedam į pasirinktą formą (geriausia tinka silikoninė).
  7. Kruopščiai supresuojame (nuo jūsų įdėto darbo priklausys „pado“ tvirtumas).
  8. Ruošinį dedame į šaldytuvą 15 ar daugiau minučių.
  9. Ištirpiname želatiną vandenyje ir citrinų sultyse.
  10. Sumaišome maskarponės sūrį.
  11. Sudedame jogurtą ir dar kartą viską permaišom.
  12. Išplaktą grietinėlę įterpiame į maskarponės ir jogurto mišinį ir dar kartą viską išsukame.
  13. Supilame atvėsusią želatiną.
  14. Viską paskutinį kartą sumaišome.
  15. Traukiame „padą“ iš šaldytuvo, tepame sluoksnį džemo ar barstome šviežiomis/ šaldytomis uogomis (dėjau šaldytas mėlynes).
  16. Išverčiame mentele sūrio masę ant pagrindo, išlyginame ir padedame kelioms valandoms į šaldytuvą.
  17. Išėmę papuošiame granatų sėklomis ir pistacijomis.

Dar šis bei tas…

Papuošti galite plakta grietinėle su standikliu, išspaudžiant gėlytes su konditeriniu švirkštu, bet jau toks tortas – tikra kolorijų bomba! Bet kai kam – dieviškai skanu ir lai būna!

Kodėl silikoninė forma? Ogi todėl, kad sustingusį tortą švelniai apvedus peiliu palei kraštą, atvertus bortelį, jį lengvai galima perkelti į numatytą indą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *