Ilgai dar būčiau nebandžiusi, jei nebūčiau užsiauginusi šios puikios daržovės. Apie tai jau rašiau briuselio kopūstai su spanguolėmis. Tai buvo iš prancūzų nusižiūrėtas receptas. Rezultatas nenuvylė, tačiau kitą kartą bandysiu dar patobulinti. Šį kartą jūsų dėmesiui labiau lietuviškas variantas – gal tik kedrinių pinijų riešutai ne visai tradiciškai atrodo. Nuraminsiu – jie čia tikrai “prieko” – sustiprina “briuselinukų” riešutų poskonį, suteikia patiekalui traškumo, subalansuoja skonius taip, kad nekiltų pagunda įsidėti gabalėlį mėsos.
Reikės (1asmeniui)
- 3 puodeliai švarių briuselio kopūstų
- 1 morkos
- 1 geltonojo svogūno
- 1 mėlynojo svogūno
- 1 v.š. kedrinių pinijų
- 1 v.š.sviesto
- 1 v.š. obuolių acto
- druskos
- pipirų
- kietojo sūrio (naudojau Rokiškio)
Gaminimas:
- Briuselio kopūstus gerai nuplauname, nupjauname kotelį, nuimame viršutinius, nelabai gražius lapelius, kotelio vietoje padarome nedidelę, bet gilesnę kryžmę, kad tolygiai pasiskirstytų šiluma.
- Sudedame juos į dubenį, užpilame vandeniu, įpilame obuolių acto, paliekame pusvalandžiui.
- Morką nuskutame, padaliname išilgai į keturias dalis, pasmulkiname vidutinio dydžio gabaliukais.
- Užkaičiame puodą su garinimo indu, sudedame ten briuselio kopūstus, morkas, verdam garuose apie 15 minučių.
- Apvirtus kopūstus ir morkas sudedame į kiaurasamtį, palaikome po šalto vandens srove, paliekame keletui minučių, kad nutekėtų vanduo.
- Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, pasiruošiame riešutus.
- Keptuvėje įkaitinam sviestą, dedame riešutus, po to svogūnus, kepiname, kol suminkštėja daržovės.
- Į keptuvę dedame apvirtus briuselio kopūstus, morkas, įberiame druskos, pabarstome šviežių pipirų.
- Kepame ant didesnės nei vidutinė temperatūros, kol gražiai paskrunda.
- Patiekiame didesniame dubenėlyje, uždėję ploną riekutę kietojo sūrio.
- Skanaujame užsipylę česnakinio padažo, pagardinę petražolių ar krapų pesto.
Eksperimentuokite virtuvėje – džiaugsitės praskaidrinę rutiną!
Dar šis bei tas…
Jei neturite garpuodžio, blanširuokite (apvirkite) vandenyje. Laiką trumpinkite iki 5 minučių.
Česnakinį padažą gaminu labai paprastai: vienai porcijai – šaukštelis sviesto, trečdalis stiklinės grietinėlės, skiltelė česnako, druskos, o po to pridedu patinkančių skonių (labai tinka krapai arba jų pesto). Įkaitinu sviestą, sudedu išspaustą česnaką, trumpai apkepinu, supilu grietinėlę ir VOILA!