Desertai · Skoniai

Karamelizuoti obuoliai su migdolais

KARAMELĖ – žodis apibūdinantis būseną, vos tik jos paragauni, – labai saldu, bet neįkyru, šiek tiek kartoka – BALANSAS. Ką patiri vos tik pamatęs gintarinį indo turinį? – Supranti, kad imtis to verta, o nedaugžodžiaujant – šiame poste bandysiu paaiškinti, kaip vyksta šis procesas. Tarte Tatin(o) atveju karmelizuoti obuolius teko su sviestu, o deserte, kurį ketinu pasiūlyti, yra kitų reikalų. Vieną atskleisiu dabar – flambiravimas (aprašytas Crepes Suzette). Bet viską iš eilės papasakosiu, kai nusilupsite obuolius.

Reikės: (1 porcijai)
  • 2 didesnių rudeninių obuolių
  • 50 g cukraus pudros
  • 2 v.š. romo (flambiravimui)
  • 1 v.š. grietinės
  • 2 v.š. migdolų drožlių
  • šaldytų aviečių ar kitokių uogų (nebūtinai)
  • šokolado (mažo gabaliuko)
Karamelizuoti obuoliai su migdolais
Karamelizuoti obuoliai
Gaminimas:
  1. Obuolius nulupame, supjaustome į 4 dalis, išimame sėklalizdžius, kiekvieną dalį padaliname dar į 2 dalis.
  2. Cukraus pudrą suberiame į keptuvę, kaitiname ant stiprios kaitros; kai cukrus pradeda tirpti, kaitrą sumažiname, maišome silikonine mentele, kol visas cukrus karamelizuojasi – tampa gintariniu skysčiu.
  3. Į keptuvę dedame obuolių skilteles, supilame numatytą kiekį romo ir iš karto flambiruojame (užegti skystį geriausia ilgu degtuku arba specialiu degikliu) – taip patiekalas įgauna specifinį skonį.
  4. Kepame 2-3 minutes, obuolių skilteles apverčiame, dar šiek tiek pakepame.
  5. Supilame migdolų drožles, viską atsargiai permaišome.
  6. Sudedame grietinę, pamaišom, kepame ant silpnos kaitros dar 10 minučių.
  7. Patiekiame šiltus, žemose stiklinėse arba gražiai išdėliotus plokščioje lėkštėje, pagardiname tirpintu šokoladu.
  8. Skanaujame su ledais, šaldytomis uogomis arba jų tyre.

RUDUO ir obuoliai, OBUOLIAI ir ruduo – duetas, kuris suteiks pilnatvę ir saulės atsitraukimas bus ne toks skausmingas.

Dar šis bei tas…

Obuolių smulkiai pjaustyti neverta, – jie greičiau sutęž, šiek tiek nukentės skonis ir vaizdas.

Flambiravimui galite imti ir konjaką, brendį, kalvadosą – tinka visi stiprūs gėrimai, nes jie yra degūs.

Patogesnis būdas yra gėrimą pašildyti atskirai, prikaistuvyje – tik po to supilti ant patiekalo, saugiai uždegti.

Vaizdo įrašo šaltinis: https://www.youtube.com/watch?v=etox5z-qh4Y

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *