KARAMELĖ – žodis apibūdinantis būseną, vos tik jos paragauni, – labai saldu, bet neįkyru, šiek tiek kartoka – BALANSAS. Ką patiri vos tik pamatęs gintarinį indo turinį? – Supranti, kad imtis to verta, o nedaugžodžiaujant – šiame poste bandysiu paaiškinti, kaip vyksta šis procesas. Tarte Tatin(o) atveju karmelizuoti obuolius teko su sviestu, o deserte, kurį ketinu pasiūlyti, yra kitų reikalų. Vieną atskleisiu dabar – flambiravimas (aprašytas Crepes Suzette). Bet viską iš eilės papasakosiu, kai nusilupsite obuolius.
Reikės: (1 porcijai)
- 2 didesnių rudeninių obuolių
- 50 g cukraus pudros
- 2 v.š. romo (flambiravimui)
- 1 v.š. grietinės
- 2 v.š. migdolų drožlių
- šaldytų aviečių ar kitokių uogų (nebūtinai)
- šokolado (mažo gabaliuko)

Gaminimas:
- Obuolius nulupame, supjaustome į 4 dalis, išimame sėklalizdžius, kiekvieną dalį padaliname dar į 2 dalis.
- Cukraus pudrą suberiame į keptuvę, kaitiname ant stiprios kaitros; kai cukrus pradeda tirpti, kaitrą sumažiname, maišome silikonine mentele, kol visas cukrus karamelizuojasi – tampa gintariniu skysčiu.
- Į keptuvę dedame obuolių skilteles, supilame numatytą kiekį romo ir iš karto flambiruojame (užegti skystį geriausia ilgu degtuku arba specialiu degikliu) – taip patiekalas įgauna specifinį skonį.
- Kepame 2-3 minutes, obuolių skilteles apverčiame, dar šiek tiek pakepame.
- Supilame migdolų drožles, viską atsargiai permaišome.
- Sudedame grietinę, pamaišom, kepame ant silpnos kaitros dar 10 minučių.
- Patiekiame šiltus, žemose stiklinėse arba gražiai išdėliotus plokščioje lėkštėje, pagardiname tirpintu šokoladu.
- Skanaujame su ledais, šaldytomis uogomis arba jų tyre.
RUDUO ir obuoliai, OBUOLIAI ir ruduo – duetas, kuris suteiks pilnatvę ir saulės atsitraukimas bus ne toks skausmingas.
Dar šis bei tas…
Obuolių smulkiai pjaustyti neverta, – jie greičiau sutęž, šiek tiek nukentės skonis ir vaizdas.
Flambiravimui galite imti ir konjaką, brendį, kalvadosą – tinka visi stiprūs gėrimai, nes jie yra degūs.
Patogesnis būdas yra gėrimą pašildyti atskirai, prikaistuvyje – tik po to supilti ant patiekalo, saugiai uždegti.
Vaizdo įrašo šaltinis: https://www.youtube.com/watch?v=etox5z-qh4Y