Pyragai · Skoniai

Trijų Karalių pyragas

“Trys Karaliai” – atsidūstame ir kimbame į ką tik prasidėjusių metų darbus. Ar stabtelime? Ar kaip tik tą dieną jungiame “ketvirtą pavarą” ir spaudžiame akceliaratorių, laikydami kryptį į kažkur?..

Gerai, tiems, kurie tiksliai žino kuria kryptimi judės šiais metais. Gerai ir tiems, kurie nežino, nes jų tikslas yra tiesiog smagiai pasivažinėti: ar tai būtų geriausi pasaulio greitkeliai ar bekelės, – naujausiu Mercedes-Benz elektromobiliu ar klasika tapusiu Chevrolet. Pavydžiu jiems.

Blogiau, kai mano žinantys, kur juda, tačiau pajudėję per pėdą, sugrįžta per dvi atgal. Tai man panašu į cirko akrobatą su vienaračiu besistengiantį išlaikyti pusiausvyrą ant kabančio lyno ir padaryti kuo didesnį įspūdį žiūrovams. Bet kita vertus… HUM… kiekvienas iš jų rizikuoja, ir kokia bebūtų patirtis, tai vis tiek yra PATIRTIS.

O kai karaliai jau mina namų slenkstį, imtis kepti štai tokį mielinį pyragą, kaip šis, be patirties yra taip pat rizikinga. Ne vieną mielinį kepinį esu sugadinusi ir aš, – išnešusi į konteinerį be didelės graužaties (ir bloga patirtis yra patirtis). Geriausiai man pavykę mieliniai kepiniai yra kifle rageliai ir mėsainių bandelės. Karalių pyragą (pranc. Brioche des rois) kepiau praėjusiais metais, pagal panašų receptą, bet tada neaprašiau – nebuvau labai juo patenkinta. Tačiau kita diena pyragui neišaušo.:) – vadinasi nebuvo taip ir blogai.

Šiuos Karalius norėjosi pamaloninti tobulu pyragu, vertu jo vardo. Pavyko ištaisyti klaidas ir štai mano gražuolis puikuojasi savo “karūna” aukštoje vazoje. Tikiuosi iki rytdienos dar liks gabaliukas, nors taip traukia akį, kad atsilaikyti sunku.

….atsipjausiu gabalėlį. Ar jis toks geras kaip ir gražus? Įsipilu ta progai ir spanguolių kisieliaus… – Mmmm…

 … yra rizikos ir čia.;)

Reikės:

Tešlai

  • 350 g miltų
  • 50 g cukraus pudros
  • 1 mažo a.š. druskos
  • 2 kiaušinių
  • 80 ml pieno
  • 15 g šviežių mielių
  • 2 v.š. fleur d’oranger kvapo (galima keisti keletu lašų vanilės esencijos, įdėti nutarkuotos apelsino, citrinos žievelių)
  • 70 g sviesto
  • 1 kiaušinio trynio aptepimui.

Sirupui

  • 50 ml vandens
  • 50 g cukraus pudros

Papuošimui

  • 50 ml vandens
  • 50 g cukraus pudros+2 v.š. pabarstymui.
  • 1/2 apelsino žievelės
  • 1 saujelės spanguolių uogų
  • Žaliosios citrinos žievelių.
  • perlinio cukraus
Gaminimas:
  1. Tešlai šiltame piene “išleiskite” mieles.
  2. Didesniame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų.
  3. Įkandin sudėkite kiaušinius, įmaišykite.
  4. Supilkite mieles, permaišykite.
  5. Įpilkite kvapaus skysčio (kitų kvapių priedų), dar kartą viską permaišykite.
  6. Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą, išsukite iki vientisos masės.
  7. Tešlą minkykite 10 minučių, – gausite šiek tiek lipnią tešlą, – sudėkite ją į miltais pabarstytą dubenį (geriausią stiklinį).
  8. Tešlą laikykite 1 valandą šiltai (geriausia orkaitėje, įkaitintoje iki 30 laipsnių), – kol padvigubės apimtys.
  9. Po valandos tešlą išimkite, paspaudinėkite krumpliais, kad išeitų oras, dėkite ant darbastalio, pabarstyto miltais, minkykite vis pridėdami miltų, kol tešla nelips prie rankų (maždaug 5 minutes).
  10. Dar kartą perminkytą tešlą, suformuotą į rutulį, sudėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele, taip kad, ši liestų paviršių, palikite 1 valandai vėsiai.
  11. Po valandos iš tešlos formuokite “karūną”: išleiskite krumplių pagalba orą, viduryje pirštu pdarykite skylutę (galima naudoti ir stiklinę), didinkite ją proporcingai, atsargiai plėsdami, kol skylė viduryje sieks maždaug 13 cm.
  12. Suformuotą pyragą perkelkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pakoreguokite apvalumus.
  13. Išplakite kiaušinio trynį, aptepkite juo vieną kartą pyrago viršų.
  14. Palikite skardą dar valandai, kol tešla pakils dar kartą.
  15. Patepkite pyrago viršų dar vienu plakto trynio sluoksniu.
  16. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
  17. Sirupui vandenį sumaišykite su cukraus pudra, pavirkite ant nedidelės ugnies 12 minučių, kol skystis sutirštės.
  18. Papuošimui išvirkite sirupą, kaip nurodyta aukščiau, sudėkite ruoželiais supjaustytas apelsino žieveles, pavirkite dar apie 10 minučių, pabaigoje sudėkite spanguoles, pamaišykite, išjunkite kaitrą.
  19. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, aptepkite cukraus sirupu, pabarstykite perliniu cukrumi, išorinį kraštelį – cukraus pudra, dekoruokite apelsinų žievelėmis, spanguolėmis arba kaip patinka, patiekite.

Skanaus Trijų Karalių šventės stalo!

Dar šis bei tas…

Receptas paimtas iš prancūzų tinklaraštininkės youtube kanalo – tai yra tipiškas prancūziškas pyragas, kuris šeimose kepamas per Tris karalius. Puošiamas jis cukruje konservuotais vaisiais ir uogomis. Kadangi tokių papuošimų neturėjau, pati sukausi iš padėties, – sirupe paviriau apelsno žieveles, jame pamirkiau spanguoles. Galima pavirti ir citrinos žievelę. Žaliosios citrinos žievelę naudojau termiškai neapdorotą, – paskutau keletą lopinėlių, pasmulkinau ir padėliojau kaip kontarstuojantį akcentą (žalios spalvos turi būti.:)

Prancūzai į pyragą deda nedidelį keramikinį daikčiuką, siurprizą (apie tai rašiau recepte “Trijų Karalių paplotėlis”). Jeigu ir jūs norėtumėte pažaisti karalių žaidimą, tai jį reikėtų įdėti formuojant “karūną”.

Kadangi gauti šviežių citrusinių vaisių yra misija neįmanoma, reikia juos gerai “nukenksminti”. Ar valgymui į vaisinę dėdama, ar kepiniams naudodama (o ypač, kai reikia žievelės), labai kruopščiai su druska nušveičiu kiekvieną vaisių, o po to tą patį pakartoju su geriama soda.

Recepto šaltinis: https://www.youtube.com/watch?v=YMG4yA9S0lw

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *