Daržovių patiekalai · Skoniai

Cukinijų suktinukai: du receptai

Kai prasideda cukinijos, pirmas patiekalas, kurį pasigaminu yra blyneliai. Pastebiu, kad ir kitos šeimininkės juos pirmiausiai renkasi. Man, kaip daržovių mėgėjai, jie labai patinka, o ir jų skonį galima išgauti kiekvieną kartą vis kitokį. Šiais metais buvau įsismaginusi juos kepti su avižiniais miltais ir dar ketinu išbandyti su tų pačių grūdų dribsniais. Gaminant blynus, svarbu, kad jie būtų kuo tvirtesni ir kepant neištižtų.

Įdarytos cukinijos, – štai, kur savęs galima nevaržyti. Svarbiausia jų neperkepti. Be to, joms viskas dera. Mėsos mėgėjai, gali mėgautis kepintų daržovių ir chorizo dešros, kepinto faršo, smulkintos virtos/keptos mėso įdaru. Vegetarams patiks pomidorų su kepintomis daržovėmis ir sūriais įdaras. Na, bet visko ir nesuminėsiu, nes tai yra patiekalas, kur galima labai išradingai panaudoti šaldytuvo likučius.

Nors cukinijos jau eina į pabaigą, bet lysvėje dar galima aptikti vieną kitą jaunutę. Štai tokios jau kurį laiką kaitino mano vaizduotę – “Kokie nuostabūs turėtų būti cukinijų suktinukai!”. Nutaikiusi progą sukūriau 2 receptus. Pirmiausia pasigaminau su žvėrienos faršu, o savaitgaliui – su mocarela. Patarimas: paimti dvi jaunas cukinijas, dvi 18X16 cm kepimo formeles, ir pasigaminti dvejopų – bus daugiau patenkintų, nes galima net abiejų kombinacija.

Ir dar ne viskas. Vaizduotė kaito ir nuo apkeptų cukinijų žiedų. Nuėjusi į daržą prisiraškiau vyriškų žiedų (moteriški jau buvo su mažučiais vaikučiais) ir be jokio papildomo testavimo, įmerkiau į kiaušinio plakinį, apvilkau džiuvėsėliais ir apkepiau įkaitintam aliejuje. Bet tik pora žiedų… Kitą kartą kiekvienam patieksiu po du į lėkštę – puikiai susišaukia!

Ir dar. Pamąsčiau, kad būtų visai gražu cukinijų žiedais dekoruoti stalą. Ypač nedidelėe stiklinėse. Kažkada buvau užsidegusi pritaikyti indus gėlių kompozicijoms. Dabar atsimenu kaip įdomią patirtį, prie kurios ketinu grįžti patobulėjusi. Taigi, likusiais žiedais dekoravau stalą.

Žiūūū, – kiek dar sode grožybių! Ar jos nėra nenusipelnę garbingos vietos ant pietų stalo?!

Nuostabu turėti pomėgių – KURTI – fantazuojant, dėliojant, fotografuojant…

Ruduo keičia vasarą… Ar mes taip pat pasiruošę keistis?

Receptas 1

SUKTINUKAI SU FARŠU

Reikės: (12 suktinukų)
  • 1 jaunos cukinijos
  • 200-300 g žvėrienos/jautienos faršo
  • 1 didesnio svogūno
  • 1 vidutinės morkos
  • 1 pomidoro
  • 1/4 st vyno acto (bet kokio)
  • druskos
  • pipirų
  • 2-3 petražolių šakelių
  • 1 šakelės baziliko
  • 1, 5 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • brandinto kietojo sūrio
  • cukinijų žiedų (nebūtinai)
Suktinukams tinkama kepimo formelė
Gaminimas:
  1. Cukinijas daržovių pjaustykle supjaustome juostelėmis, apkepame iš vienos pusės įkaitintame aliejuje, atidedame.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepame smulkiai supjaustytą svogūną, o paskui – tarkuotą morką.
  3. Pabaigoje įdedame druskos, užberiame pipirų, permaišome, atidedame.
  4. Švarioje keptuvėje įkaitinam aliejų, apkepame faršą, pilame vyno actą, uždengiame dangčiu, troškiname, kad suminkštėtų.
  5. Į faršą dedame prieskonius, permaišome, patroškiname dar keletą minučių.
  6. Atidėtas daržoves sumaišome su faršu, patikriname, ar netrūksta prieskonių.
  7. Imame apkeptą cukinijos juostelę, nedideliu šaukšteliu pakabiname faršo, suvyniojame suktinuką, dedame į kepimo indą.
  8. Taip suvyniojame visus – gražu, kai indas užsipildo visas.
  9. Griežinėliais supjaustome pomidorą, išdėliojame ant suktinukų, užberiame šiek tiek druskos, šviežiai maltų pipirų.
  10. Uždengiame aliuminio folija arba kepimo popieriumi, kepame 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
  11. Po pusvalandžio dangą nuimame, suktinukus užbarstome kapotomis prieskoninėmis žolelėmis, tarkuotu sūriu.
  12. Indą grąžiname į orkaitę dar 10 minučių, kol gražiai užkeps sūris.
  13. Patiekiame su keptais cukinijų žiedais, sezoninėmis žaliomis daržovėmis ar salotų lapais.

Receptas 2

SUKTINUKAI SU MOCARELA

Reikės: (12 suktinukų)
  • 1 jaunos cukinijos
  • 150 g mini mocarelos (1 indelio)
  • druskos
  • pipirų
  • 1, 5 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 2 a.š.
  • 2 a.š. kumino
  • 2-3 petražolių šakelių
  • 1 šakelės baziliko
  • brandinto kietojo sūrio
  • cukinijų žiedų (nebūtinai)

Suktinukai su mocarela
Gaminimas:
  1. Cukinijas supjaustome juostelėmis daržovių pjaustykle, atidedame.
  2. Pasiruošiame mocarelos rutuliukus: išimame iš skysčio, nusausiname.
  3. Ištiesiame cukinijos juostelę, paimame vieną sūrio rutuliuką, pavyniojame, dedame kitą, – baigiame susukti suktinuką, įdedame į kepimo indą.
  4. Taip suvyniojame visus, ant viršaus pabarstome druska, pipirais, kitais numatytais perieskoniais.
  5. Uždengiame aliuminio folija arba kepimo popieriumi, kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
  6. Po pusvalandžio dangą nuimame, suktinukus užbarstome kapotomis prieskoninėmis žolelėmis, tarkuotu sūriu.
  7. Indą grąžiname į orkaitę, kepame dar apie 10 minučių, kol gražiai užkeps sūris.
  8. Patiekiame su keptais cukinijų žiedais bei pomidorų+raudonųjų svogūnų salotomis.

Daržovingo Jums rudenio!

Dar šis bei tas…

Apie cukinijų naudą galite pasidomėti mano straipsnyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *