Mielinės tešlos kepiniai · Skoniai

Mielinės tešlos pyragėliai su įdarais

Negalima apsistoti ant vieno mielinės tešlos recepto. Reikia išbandyti kelias, kad suprastum kokias bandeles galima kepti iš vienos, o kokias iš kitos. Štai, kad ir aš, prisirinkusi pas draugus dieviško skonio slyvų, sugalvojau įdaryti jomis bandeles. Nebuvau niekur ragavusi ir nežinojau, ar tai įmanoma įgyvendinti. Bet, pasirodo, kad visai neblogas sprendimas. Jas galima vynioti ir su cukrumi+cinamonu, bet tokį įdarą, manau, galim pasilikti žiemai. Dabar juk vasara ir reikia pasinaudoti jos gėrybėmis. Tešlos receptą radau pas Visko po trupinėlį ir gavau puriausias, kokios tik gali būti, ir, svarbiausia,  „tikras“ bandelės. O kam dar patinka rūgštelė, tai bus sužavėti.  Įdarytos slyvomis, jos turi saldžiarūgštį poskonį ir yra dar vienas savęs ir šeimos pamaloninimas per pusryčius.  Popietę,  laukdami draugų, su jomis taip pat ilgai neužtruksit.

Reikės:

  • 25-30 g  presuotų šlapių mielių  (originaliame recepte mielių deda 100g), galite keisti į 7 gramus sausų mielių
  • 1 st cukraus
  • 0,5 l šilto pieno
  • 1 st aliejaus  (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu)
  • 2 kiaušinių + 1 kiaušinio bandelių aptepimui
  • žiupsnelio druskos
  • 1,2 kg miltų (kitoms kepėjoms sako pakanka 0,9-1 kg)
Gaminimas:
  1. Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol viršuje pasidarys putelė.
  2. Dideliame dubenyje paplakti kiaušinius su žiupsneliu druskos, supilti mieles su pienu, aliejų, berti miltus, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.
  3. Tešlą palikti šiltai 1 valandą pakilti.
  4. Po valandos imti pakilusią tešlą, padalinti į dvi dalis. Pirmiausia iškočioti vieną dalį. Gautą tešlos lakštą padalinti į dvi dalis.
  5. Ištepti tirpintu sviestu, dėti supjaustytas mažais gabaliukais slyvas, apibarstyti ruduoju cukrumi (gerai bus ir baltas), suvynioti lakštą į ritinėlį.
  6. Supjaustyti nedideliais 2-3 centimetrų gabaliukais, juos apversti, šiek tiek su rankomis paformuoti „rožytę“, dėti į paruoštą kepimui skardą.
  7. Tą patį padaryti su antruoju lakštu. Palaukti 15-20 minučių kol bandelės šiek tiek pakils, aptepti kiaušinio plakiniu
  8. Kepti 200 laipsnių temperatūroje 15 minučių.

Kadangi įdaras yra saldžiarūgštis, žinau, kad kitiems tai  neįprasta, bet reikia kuo daugiau skonių prisijaukinti, ir nebūti priešiškiems tam, ko dar nesam matę, ragavę, uostę, ar kaip nors kitaip patyrę.

Mielinės tešlos pyragėliaisu su įdarais

Skanių akimirkų!

Mielinės tešlos pyragėliaisu su įdarais

Mielinės tešlos pyragėliai su įdarais

Pyragėliaisu slyvomis III

Dar šis bei tas…

Iš visos normos išeina 3-4 didelės skardos bandelių. 

Tešlą galima kildinti ir šaldytuve, sako, bandelės tada būna dar puresnės. Aš kildinau šiltai virtuvėje.

Dedant mieles į šiltą pieną su cukrumi, minėtosios putelės galima ir nesulaukti. Bet palaikius šiltai 20 minučių, mielės su cukrum jau bus atlikusios savo darbą. Kad pradžia būtų užtikrinta, reikėtų pirmiausia  mieles ištrinti su trupučiu cukraus, šilto pieno ir miltų  – putelę ant viršaus išvysite greičiau ir glėsite darbuotis toliau. 

Jeigu renkatės dėti aliejų+sviestą, pastarąjį dėkite pačioje pabaigoje, kai pagrindas jau užminkytas – tešla bus elastinga, nelips prie rankų.

Ant ištepto sviestu lakšto,  galima barstyti cukrų+cinamoną -skanausim saldžiąsias bandeles.

Panorus „rimtesnių“ bandelių, pvz., su pikantiška mišraine, lašinukais ir kumpiu, vertėtų pamažinti tešloje cukraus.

Jeigu pasirinksite slyvas, nepadauginkite įdaro, nes sunku bus suformuoti bandeles. Nors, nereikėtų labai baimintis. Net ir pridėjus daugiau, galima jas „sutramdyti“ – reikia tik daugiau su rankom pasidarbuoti.

Kepti bandeles galima ir ant žemesnės temperatūros, bet ilgiau;  dideliame karštyje gali pradėti svilti viršus. Jei jau taip atsitiko, o bandelės “neišbuvo” reikiamo laiko orkaitėje, pridenkite jas aliuminio folija ir kepkite toliau.

Pirmą kartą gyvenime ruošiant mielines bandeles, vertėtų daryti iš pusės porcijos, nors ir  svajojate turėti jų pilną dubenį. Karti patirtis – tešla neiškilo, o bandymas daryti iš tokios, lygus 0. Patyriau visišką fiasko.

 Sėkmingų Jums eksperimentų savo virtuvėse!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *