Skoniai · Tortai

Morkų tortas su pekano riešutais

Šiandien ant mano vaišių stalo puikuojasi dar vienas morkų tortas. Ir jis yra išskirtinis, nes kvepia Kalėdom. Tai gal reikėjo kepti vėliau? – Nebūtinai. Gaminkite juos visą rudenį, iki balandžio – tai kepinys geriausiai atliepiantis sezoniškumą. Bet nevaržykite savęs ir vasarą, vos atsiradus šviežioms daržovėms. O paprastam morkų pyragui ar keksui puikiausiai tiks ir vėlyvos jų atsargos.

Iš kur ta Kalėdų dvasia? – NES biskvitas pamaloninamas žiupsneliu meduolių prieskonių. Pakvimpa namai, nuotaika nekasdienė, ir daug riešutų – jie kalba patys už save.

…ach, kaip galėjau pamiršti stiklinę tarkuotų morkų, kuri liko nuo pyrago. Išmesti tokį gėrį? “Vitamino A trūkumas gręsia odos, nagų ir plaukų išsausėjimu. O jo atsargos organizme užkerta kelią spuogams, pigmentinėms dėmėms ir ankstyvoms smulkioms raukšlėms susidaryti… ” – kažkur apie tai esu skaičiusi…

Reikia skubiai pasigaminti veido kaukę. Hum… Stiklinės turėtų užtekti?.. Medaus turiu. Kokybiško aliejaus? – Taip!

“Marš į vonią” – griežtai įsakau sau, kol tas kitas “aš ” nepradėjo atkalbinėti nuo šios išganingos minties.

………………….. Pavyko! Gavau dvigubą naudą. Tikiuosi, jums taip pat patiko ši mintis?:)

Daugiau apie morkas – įrašo tęsinyje.

Reikės:

Biskvitui

  • 250 g pekano riešutų+keleto papuošimui
  • 300 g rudojo/cukranendrių cukraus
  • 100 g cukraus
  • 240 g bekvapio aliejaus
  • 4 kiaušinių
  • 130 g obuolių tyrės be cukraus (3-4 obuoliai)
  • 2 a.š. vanilės ekstarkto
  • 310 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. geriamosios sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1+1/2 a.š. cinamono (morkų tarkiams)
  • 1/2 a.š. meduolių prieskonių mišinio
  • 1/4 a.š. imbiero miltelių
  • 250 g šviežiai trakuotų morkų

Pertepimui

  • 200 g philadelphia sūrelio
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • 130 g cukraus pudros
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
Morkų tortas su pekano riešutais
Gabalėlis morkų torto prie kavos
Gaminimas:
  1. Obuolių tyrei buolius nulupame, supjaustome į keturias dalis, išimame sėklalizdžius.
  2. Į nedidelį prikaistuvį įpilame 3/4 vandens, užverdame, dedame pasmulkintus obuolių ketvirčius, verdame kol suminkštės, sutriname elektriniu trintuvu, pasveriame reikiamą kiekį, atidedame į šalį.
  3. Pekano riešutus sukapojame nedideliais, kruopos dydžio gabaliukais, dedame į 150 laipsnių įkaitintą orkaitę, pakepiname 7-8 minutes.
  4. Biskvitui morkas sutarkuojame/sutriname trintuve, sudedame rudąjį cukrų, cinamoną, sumaišome ir atidedame.
  5. Didesniame inde išplakame kiaušinius su cukrumi, pilame vanilės esencijos, aliejaus, viską permaišome.
  6. Įkandin sudedame atvėsusią obuolių tyrę, morkių tarkius, viską dar kartą išsukame.
  7. Kitame inde sumaišome miltus su druska, kepimo milteliais, soda, cinamonu, meduolių prieskoniais, maltu imbieru.
  8. Po truputį, vis pamaišydami, sudedame sausąjį mišinį į plakinį, sudedame pusę kapotų riešutų ir dar kartą viską permaišome (tik ne per ilgai), tik kad apsijungtų visi ingredientai.
  9. Gautą masę padaliname į tris dalis, kepame kiekvieną lakštą (ar visus tris kartu) 180 laipsnių temperatūroje 22-25 minutes.
  10. ARBA supilame visą masę ir kepame toje pačioje temperatūroje ventiliatoriaus rėžimu, nuo 50 min iki 1 h 20 min.
  11. Pertepimui abiejų rūšių sūrius sumaišome su cukraus pudra bei vanilės ekstraktu.
  12. Išplakame grietinėlę, silikonine mentele, lengvais judesiais įmaišome į sūrio masę.
  13. Torto surinikimui biskvitą supjaustome į tris lygias dalis (jeigu iškepėme vieną), lygiomis dalimis paskirstome pertepimą.
  14. Biskivitų lakštus sutepame kremu.
  15. Gražiai išlyginame viršutinį sluoksnį, papuošiame likusiais kapotais riešutais, viduryje padėliojame riešutų puselių.

Skanaujame ir vaišiname kitus!

Biskvitą supjaustome į tris lygias dalis

Dar šis bei tas…

Biskvitų lakštus galima sulaistyti sirupu, arbata su cukrumi ar vandeniu su cukrumi ir citrina , konservuotų vaisių sultimis – bus drėgnesni (tiems, kam ta drėgmė patinka).

Ruošdami torto pertepimą galite įpilti citrinos sulčių – geriau susibalansuos skoniai.

Kepimui naudojau 22 cm skersmens atsegamą formą.

Obuolių tyrės galite nusipirkti prekybos centre – nereikės patiems ruošti.

Tinka ir graikiniai riešutai, – galima dėti pusę vienokių ir pusę kitokių (išbandyta).

Tešlą biskvitui reguliuokite patys, nes man pagal recepte nurodytą kiekį miltų, ji pasirodė per skysta – dėjau dar papildomai po šaukštą, maišiau, kol gavau grietinės tirštumo masę.

Kepimo laikas yra orientacinis, ypač tada, kai kepate visą, vienu metu – tešla yra skystoka ir reikia laiko, kol tokia masė gerai perkepa ir iškyla (tikrinu mediniu pagaliuku, kol tampa sausas).

Jeigu pasiruošėte per daug morkų, iš likučio pasidarykite veido kaukę. Receptas: 2 tarkuotas morkas sumaišykite su 1 v.š. medaus, 1 v.š. alyvuogių aliejaus ir keliais lašais citrinos, švelniai masažuodami įtrinkite į odą. Palaikykite 5 minutes, nuplauktie šiltu vandeniu.

Jeigu gaminsite vasarą iš savo užaugintų morkų, neišmeskite lapų. Sudžiovinti jie tobulai tinka arbatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *