Iškočioti mielinės tešlos lakštai gali virsti meno kūriniais. Štai, kad ir šitos širdutės. Jas pagaminti užtrunka apie pora valandų, tačiau džiaugsmo – mažiems ir dideliems – netrūksta. Kol vieni grožisi, kiti jau laužo sluoksnelį po sluoksnelio leisdamiesi į saldžią smagurio kelionę.
Reikės:
Tešlos pakėlimui
- 300 ml pieno
- 2 v.š. cukraus
- 25 g šviežių/ 7g sausų mielių
- 100 g miltų
Tešlai
- 2 kiaušinių
- 1 a.š. druskos
- 70 g bekvapio aliejaus (7 v.š)
- 530 g miltų
Pertpimui ir aptepimui
- 50 g sviesto
- 100 g cukraus
- 10 g vanilinio cukraus
- 3-4 v.š. kambario temperatūros pieno/grietinėlės/vandens
Gaminimas:
- Tešlai pakilti pieną šiek tiek pašildome, sudedame mieles (šviežias ar sausas), įberiame 2 valgomuosius šaukštus cukraus, išmaišome.
- Mišinį papildome 100 gramų miltų, išmaišome dar kartą.
- Indą uždengiame maistine plėvele, palikame šiltai 20 minučių – po nurodyto laiko viršuje susiformuos “kepurėlė”.
- Tešlai užmaišyti kambario temperatūros kiaušinius išplakame, pilame 7 valgomuosius šaukštus aliejaus, dar kartą viską gerai išsukame.
- Į tešlos ruošinį dedame druskos, supilame išplaktus kaiušinius, viską permaišome.
- Dalimis dedame nusijotus miltus, užmaišome elastingą, prie rankų nelimpančią tešlą.
- Tešlą dedame į stiklinį ar molinį indą, uždengiame maistine plėvele, paliekame šiltai 1 valandai.
- Po valandos, tešlą (ji turi būti pakilusi dvigubai ar net trigubai) – paminkome krumpliais, padaliname į dvi dalis.
- Iš kiekvienos dalies suformuojame pailgą ritinį.
- Kiekvieną ritinį padaliname į 7 lygias dalis, iš jų suformuojame bandeles.
- Bandeles uždengiame maistine plėvele, paliekme 20 minučių pakilti.
- Ant nedidelės kaitros ištirpiname sviestą.
- Cukrų sumaišome su vaniliniu cukrumi, atidedame.
- Formuojame bandeles – kiekvieną bandelę iškočiojame į keturkampį lakštą.
- Lakštą sutepame tirpintu sviestu, pabarstome 1 šaukšteliu cukraus mišinio, susukame į ritinėlį, pirštais užspaudžiame sulenkimo kraštus.
- Ritinėlį sulenkiame pusiau – sulenkimo kraštai lieka vidienėje pusėje, pirštais užspaudžiame abu galus.
- Aštriu peiliu padalijame ritinėlį išilgai, palikdami 1 centimetrą nuo sujungimo krašto (pjūvis turi atsiremti į sujungtus galus).
- Perpjautas ritinėlis išsiskleidžia į “širdutę”, – taip suformuojame visus pyragėlius, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą, paliekame 10 minučių pakilti.
- Pakilusius patepame pašildytu pienu (grietinėle), ant viršaus pabarstome likusio cukraus mišinio.
- Kepame 200 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
- Skanaujame šiltas!
Dar šis bei tas…
Miltų gali prireikti ir daugiau - nuo 600 gramų pradėkite reguliuoti - atsiminkite, tešla turi būti elastinga, nelimpanti prie rankų (miltus skaičiuoti ir su kiekiu reikalingu tešlai pakilti (530g+100g=630g) Jeigu pakilusi tešla šiek tiek kimba prie rankų, sutepkite trupučiu aliejaus. Tešlą rekomenduoju minkyti ne mažiau nei 5 minutes (tešlai tai patinka.;)