Bandelės · Mielinės tešlos kepiniai · Skoniai

Sluoksniuotos bandelės “Širdutės”

Iškočioti mielinės tešlos lakštai gali virsti meno kūriniais. Štai, kad ir šitos širdutės. Jas pagaminti užtrunka apie pora valandų, tačiau džiaugsmo – mažiems ir dideliems – netrūksta. Kol vieni grožisi, kiti jau laužo sluoksnelį po sluoksnelio leisdamiesi į saldžią smagurio kelionę.

Sluoksniuotos bandelės “Širdelės”
Reikės:

Tešlos pakėlimui

  • 300 ml pieno
  • 2 v.š. cukraus
  • 25 g šviežių/ 7g sausų mielių
  • 100 g miltų

Tešlai

  • 2 kiaušinių
  • 1 a.š. druskos
  • 70 g bekvapio aliejaus (7 v.š)
  • 530 g miltų

Pertpimui ir aptepimui

  • 50 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 10 g vanilinio cukraus
  • 3-4 v.š. kambario temperatūros pieno/grietinėlės/vandens
Gaminimas:
  1. Tešlai pakilti pieną šiek tiek pašildome, sudedame mieles (šviežias ar sausas), įberiame 2 valgomuosius šaukštus cukraus, išmaišome.
  2. Mišinį papildome 100 gramų miltų, išmaišome dar kartą.
  3. Indą uždengiame maistine plėvele, palikame šiltai 20 minučių – po nurodyto laiko viršuje susiformuos “kepurėlė”.
  4. Tešlai užmaišyti kambario temperatūros kiaušinius išplakame, pilame 7 valgomuosius šaukštus aliejaus, dar kartą viską gerai išsukame.
  5. Į tešlos ruošinį dedame druskos, supilame išplaktus kaiušinius, viską permaišome.
  6. Dalimis dedame nusijotus miltus, užmaišome elastingą, prie rankų nelimpančią tešlą.
  7. Tešlą dedame į stiklinį ar molinį indą, uždengiame maistine plėvele, paliekame šiltai 1 valandai.
  8. Po valandos, tešlą (ji turi būti pakilusi dvigubai ar net trigubai) – paminkome krumpliais, padaliname į dvi dalis.
  9. Iš kiekvienos dalies suformuojame pailgą ritinį.
  10. Kiekvieną ritinį padaliname į 7 lygias dalis, iš jų suformuojame bandeles.
  11. Bandeles uždengiame maistine plėvele, paliekme 20 minučių pakilti.
  12. Ant nedidelės kaitros ištirpiname sviestą.
  13. Cukrų sumaišome su vaniliniu cukrumi, atidedame.
  14. Formuojame bandeles – kiekvieną bandelę iškočiojame į keturkampį lakštą.
  15. Lakštą sutepame tirpintu sviestu, pabarstome 1 šaukšteliu cukraus mišinio, susukame į ritinėlį, pirštais užspaudžiame sulenkimo kraštus.
  16. Ritinėlį sulenkiame pusiau – sulenkimo kraštai lieka vidienėje pusėje, pirštais užspaudžiame abu galus.
  17. Aštriu peiliu padalijame ritinėlį išilgai, palikdami 1 centimetrą nuo sujungimo krašto (pjūvis turi atsiremti į sujungtus galus).
  18. Perpjautas ritinėlis išsiskleidžia į “širdutę”, – taip suformuojame visus pyragėlius, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą, paliekame 10 minučių pakilti.
  19. Pakilusius patepame pašildytu pienu (grietinėle), ant viršaus pabarstome likusio cukraus mišinio.
  20. Kepame 200 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
  21. Skanaujame šiltas!

Dar šis bei tas…

Miltų gali prireikti  ir daugiau - nuo  600 gramų pradėkite reguliuoti - atsiminkite, tešla turi būti elastinga, nelimpanti prie rankų (miltus skaičiuoti ir su kiekiu reikalingu tešlai pakilti (530g+100g=630g)     

Jeigu pakilusi tešla šiek tiek kimba prie rankų, sutepkite trupučiu aliejaus.

Tešlą rekomenduoju minkyti ne mažiau nei 5 minutes (tešlai tai patinka.;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *