Kai ruošiesi ilgai ir jaudiniesi dėl rezultato. Taip atsitinka su dalykais, kurie tik iš pradžių atrodo sudėtingi, o iš tikrųjų tokie nėra. SEMIFREDAS – vienas iš jų. Kas moka kalbas, neužtrunka. Tačiau net ir kalbininkams žaibiškai sugeneruoti mintį būna keblu, nes – pavadinimas skambus, greitai įsimenamas, tai kam ten vargti su prasmėmis ar reikšmėmis. Tik vėliau pavadinimas suskaidiomas į sudėtines dalis ir “štaitau” – itališkai tai yra pusiau šaldytas – KAS? – OGI, grietinėlės, uogų ir kiaušinių desertas. Toliau – dar aiškiau! Semifredas, tai yra LEDAI. Tuomet, kodėl reikėjo pakeisti pavadinimą? Atsakymas slepiasi deserto tekstūroje – dėl gaminimo technologijos ji yra šiek tiek minkštesnė ir kremiškesnė nei įprastų ledų.
Tačiau pasak žinovų, “Semifreddo” (it.) – tarpininkas tarp ledų ir pyragaičių. Jo konsistencija yra daug minkštesnė nei ledų, nes sudėtyje yra mažiau vandens. Kitas geras dalykas yra tai, kad ištraukę iš šaldiklio mėgausimės aksominės tekstūros vėsiu desertu, nesibaimindami dėl savo jautraus gomurio, kuriam arktinis šaltis yra ypač nemalonus. Be bene šauniausias dalykas yra tas, kad jam pagaminti nereikia jokių ypatingų priemonių. Plaktuvas, plakimo šluotelė, prikaistuvis, du skirtingų dydžių dubenys – VISKAS!
Ką gi, keliaujame prie gaminimo ir aiškinamės technologines vingrybes.
Padirbėti reikės.;) Patarimus, kad desertas pavyktų tobulai, rasite žemiau.

Reikės:
- 250 g braškių (arba kitų sezoninių uogų)
- 110 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 3 kiaušinių trynių
- 300 ml grietinėlės (36%)
- Šviežių uogų patiekti
Gaminimas:
- Nuplautas ir nuskabytas uogas supjaustykite gabalėliais, sudėkite į prikaistuvį, suberkite pusę kiekio cukraus ir užkaiskite.
- Virkite ant vidutinės ugnies 5-7 minutes, vis pamaišydami kol cukrus ištirps, o braškės suminkštės.
- Nukelkite nuo ugnies, palikite atvėsti.
- Kiaušinį kartu su tryniais suplakite iki purių baltų putų su likusiu cukrumi.
- Įkandin supilkite virtas braškes su visu skysčiu, dar paplakite 1-2 minutes.
- Užkaiskite puodą su vandeniu (2-3 cm nuo dugno), kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą.
- Pasiruoškite didelį dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais (galima dubenį įstatyti į šaldymo kamerą).
- Suplaktą kiaušinių masę supilkite į dubenį, uždėkite jį ant puodo su verdančiu vandeniu taip, kad vanduo nesiektų dugno.
- Su plakimo šlutele masę nuolat plakite 3-4 minutes, kol gerai sutirštės (pakėlę šluotelę matysite, kad kurį laiką lieka pėdsakas).
- Nukelkite dubenį nuo puodo ir iškarto įstatykite į dubenį su lediniu vandeniu, maišykite masę, kol atvės.
- Išplakite grietinėlę iki standžių putų, atsargiai sumaišykite su kiaušinių mase.
- Masę supilkite į keksui skirtą formelę (11×25), išklokite ją maistine plėvele ARBA paimkite panašaus dydžio silkoninę formelę.
- Deserto viršų išlyginkite, užklokite maistine plėvele (klojant metelinę formelę plėvėle palikite jos daugiau, kad likusiais kraštais ir uždengtumėte), dėkite į šaldiklį stingti.
- Skanaukite po 6 valandų, nors šaldiklyje galite laikyti ir ilgiau, tik prieš patiekdami palaikykite jį kambario temperatūroje 5-10 minučių.
- Patiekite supjaustytą su šviežiomis uogomis.
Naudoti šaltiniai: “Nidos receptai” (knyga “10 metų drauge”), https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/namai/pusiau-saltas-italiskas-desertas-semifreddo-1034-354232
Dar šis bei tas...
Jeigu turite virtuvinį kombainą, naudokite jį drąsiai – kuo geriau suplaksite kiaušinius, tuo puresnis ir minkštesnis bus desertas.
Cukrų recepte galite keisti klevų sirupu ar medumi.
Galite padaryti pyrago trupinių ar uogų sluoksnį, kuris puikiai atrodys supjaustytas. Galite užšaldyti nedideliuose indeliuose arba sluoksniuoti kaip pyragą.