BANDELĖS. Joms nereikia reklamos. Ir joms nereikia ieškoti progos. Štai savaitgalis – reikalų, meniu, planų dėlionė. Ar ji taip smagiai dėliotųsi, jei ne didžiulis padėklas bandelių, kuris išnyra kaip atlygis? Atlygis, kad buvai šaunus arba šauni, nes viską atlikai laiku ir gerai. Ne tik šiandien, bet ir vakar. Ir prieš savaitę, ir prieš … Bet svarbiausia netgi ne tai.
Magiškas žodis ir tik simbolis to, ką mūsų protėviai bene pirmiausia pradėjo gaminti išmokę įskelti ugnį. Tačiau turėjo praeiti ne vienas šimtmetis, kol buvo pradėta kepti minkšta duona su raugu. Ją pirmieji pradėjo kepti Egipte (~ 2500 m.pr.Kr.). Egiptiečiai duoną kepė kupolinėse krosnyse ir kai kurios duonos formos tada jau buvo artimos šiuolaikinėms bandelėms.
Senovės graikai ir romėnai perėmė egiptiečių kepimo meną. Romėnai jau trėjo net profesionalių kepėjų, kurie kepė įvairias saldžias ir sūrias duoneles, primenančias bandeles. Jie jas gardindavo medumi, sūriu ar sezamo sėklomis.
Viduramžių Europoje atsirado labiau atpažįstamos mielinės bandelės, ypač vienuolynuose. To meto vienuoliai puikiai išmanė kepimą. Vokietijoje, Prancūzijoje ir Anglijoje pradėta kepti bandeles su vaisiais, prieskoniais ir netgi šafranu.
Apie XIV a. Prancūzijoje, Normandijos regione, buvo pradėtos kepti brioche bandelės. Šiame regione, dėl palankių sąlygų, buvo gerai išvystyta gyvulininkystė – regionas buvo garsus savo sūriais ir sviestu. Nenuostabu, kad ši sviestinė tešla atsirado būtent ten. Žinoma prireikė laiko, kol atkeliavo iki mūsų. Bet kai jau atkeliavo, tai trauktis net neketina.
Visokių formų bandelių jau esate išragavę, kiekvienas turite savo mylimiausias. Įdarus taip pat. Bet gal būt nepabandėte neįprastai mūsų ausiai skambančių – bandelių su kardamonu? Jeigu taip, tai patikėkite ir aš taip jaučiausi – neužtikrintai – kad patiks. Tačiau, jei norite šilto, gaivaus, šiek tiek citrusinio su nežymiu aitrumu aromato – kuris labai išsiskiria, bet kartu ir dera su saldžiais kepiniais – nedelskite. O brioche tešla, kuri čia minkoma, paklus nesunkiai.
… kelias buvo per aplinkui. Bet atsipirko nuostabiu aromatu, kuris užpildė namus magija.
Kaip elgtis patyrus nesėkmę, sužinosite po šios kelionės užrašų.;)

Reikės:
Tešlai
- 375 g miltų
- 13 g šviežių mielių
- 155 g pieno
- 1 kiaušinio
- 75 g minkšto sviesto
- 45 g cukraus
- 4 g druskos
Įdarui
- 85 g sviesto
- 100 g cukraus
- 1 a.š. kardamono
- 1/2 a.š. cinamono
Papuošimui
- 1 kiaušinio
- Rudojo cukraus
Gaminimas:
- Tešlai pieną pašildykite iki 36-40 laipsnių temperatūros. Į jį suberkite cukrų, mieles, gerai išmaišykite, kad ištirptų.
- Įmuškite kiaušinį, viską gerai išmaišykite/išplakite.
- Miltus sumaišykite su druska ir išsijokite į virtuvinio kombaino indą.
- Įkandin supilkite mielių ir pieno mišinį.
- Tešlą minkykite tešlai skirtu antgaliu – “kabliu” – maišykite apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga ir minkšta.
- Sudėkite minkštą sviestą ir vėl maišykite, kol sviestas susigers į tešlą, o ji nebelips prie indo kraštų – maždaug 6-10 minučių.
- Įdarui skirtus produktus – sviestą, cukrų, kardamoną ir cinamoną – sutrinkite iki vientisos masės.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Pakilusią tešlą išverskite ant miltais pabarstyto darbastalio, neminkę iškočiokite ploną stačiakampį, jį tolygiai aptepkite įdaru.
- Tešlos lakštą su įdaru sulenkite pusiau ir supjaustykite 3-4 cm pločio juostelėmis.
- Kiekvieną imkite už abiejų galų, švelniai patempkite ir lengvai paspausdami keletą kartų juostelę persukite į priešingas puses.
- Susuktos juostelės galą dėkite ant trijų pirštų ir aplink juos apvyniokite juostelę dar pora kartų, o kitą juostelės galą prakiškite pro tarpą, kuris liks ištraukus pirštą. (Galiukus palikite apačioje, kad kepdama bandelė neiširtų).
- Bandeles sudėkite į paruoštą skardą, palikite vietos pakilti – uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite šiltai 30-40 minučių.
- Bandeles atepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite ruduoju cukrumi, kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12-14 minučių, kol gražiai apskrus.
- Skanaukite dar šiltas!
Recepto šaltinis: ALI IR PATRICIJOS “Desertų knyga”
Dar šis bei tas …
Mielinė tešla gerai jaučiasi ir šaldytuve. Daugiau sužinosite "Bandelės "Sraigės"" įraše.
Su mieline tešla dirbti paprasta, tačiau reikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių. Pirma - mieles reikia "išleisti" vos šiltame piene ar vandenyje (karštas skystis sunaikina jų gyvastį). Antra - kildinti tešlą reikia šiltoje patalpoje arba orkaitėje, įjungus 30 laipsnių temperatūrą - laikyti kol pasiekia reikiamą šilumą, po to išjungti. Palaikius per šiltai tešlą išsiplečia, tampa sunkiai valdoma. Trečia - negailėkite laiko minkymui - kuo ilgiau tešlą minkysite, tuo minkštesnės bandelės iškeps.