Desertai · Skoniai

Tradicinis Tinginio receptas

Kai tingi tai ir gamini. Bet gamini ir kai būni “užsivedęs”. Viskas priklauso nuo požiūrio. O šiaip tai įdomi Tinginio atsiradimo istorija. Ar jis praeito šimtmečio viduryje gimė per klaidą, ar iš nieko neveikimo? Manoma, kad moteris gamindama šokoladą jį išpylė – reikėjo kažkaip atstatyti balansą, tai ji ir pridėjusi sausainių trupinių, o rezultatas pranoko lūkesčius. Kiek ši istorija tikra, neaišku, kaip kad nežinomas nei moters vardas, nei vieta, nei kitos aplinkybės. Tačiau klausyti istorijų yra smagu.

Pasigaminkime šį desertą, nes tai yra tai, ko niekaip negalima sugadinti, jeigu tik atsiminsime: “pakelį sviesto”, “tris pakelius sausainių”, “skardinę saldaus kondensuoto pieno” ir keletą šaukštį kakavos,

…. kad būtų šokoladiškas ir užtikrintai skanus.


Dar pora žodžių. Anksčiau šį skanėstą darydavau “iš akies”, bet vieną dieną sumaniau paieškoti recepto. Pervertusi gerą dešimtį, išbandžiusi vieną kitą, apsistojau prie šio – puikus kieto ir minkštu balansas, tekstūra tinkama formavimui, graži mozaika ir… ar čia pliusas, ar minusas – tai, kad labai “kabliuoja”.;). Patinka su džiovintomis spanguolėmis. Hum? – Gal jos čia taip įtraukia?

Tradicinis tinginys
Reikės:
  • 450 g sausainių “Gaidelis”
  • 1 skardinės saldinto sutirštinto pieno
  • 200 g sviesto
  • 5 v.š. kakavos
  • 1,5 saujos džiovintų spanguolių (nebūtinai)
Gaminimas:
  1. Dideliame dubenyje sulaužome sausainius.
  2. Ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą, sukrečiame kondensuotą pieną, išmaišome.
  3. Įkandin palaipsniui, vis pamaišydami, sudedame kakavą, viską išsukame.
  4. Paliekame ant nedidelės kaitros, kol sutirštės.
  5. Gautą masę supilame ant sausainių trupinių, sudedame spanguoles, išmaišome taip, kad visi sausainių gabaliukai pasidengtų šokoladine mase.
  6. Gautą masę išverčiame ant kepimo popieriaus, išlyginame, paspaudžiame ir paslegiame kelioms valandoms, dedame į šaldytuvą ARBA dedame į maišelius, formuojame ritinėlį, tampriai suspaudžiame ir dedame į šaldytuvą ARBA suvyniojame į kepimo popierių ARBA sudedame į silikonines ar kepimo popieriumi padengtas formeles, o atvėsusį supjaustome nedideliais gabaliukais ir sudedame į vazelę ARBA kaip tik išmanome taip ir darome.
  7. Skanaujame !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *