Vasara tipenusi mažais žingsneliais su balerinos bateliais jau aunasi žygio batus. Pievų žolynų suknelė blunka, o javų marškiniai dabinasi bręstančiomis varpomis. Diena kasdien po minutę atiduoda vakarui, o šis nekantraudamas vis anksčiau įžiebia dangaus šviesulius.
…
Šiandien morengų diena. O gal pavlovų? O gal orinių pyragaičių? Ai, kiek visko reikia žinoti, kad teisingai pavadintum! Bet gerai, kad yra patarlės. Į jas dažnai atsiremiu, kai paklystu informacijos sraute – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Ir tikrai, pagadinti morengus sunku – tai viena lengviausiai išpildomų deserto bazių.
Pabandom?

Reikės: (6 pyragaičiams)
Morengams
- 4 kiaušinių baltymų
- 200 g cukraus
- 1 a.š. bulvių ar kukurūzų krakmolo
- ¼ a.š. citrinos rūgšties
Įdarui
- 200 g grietinėlės
- 10-12 šviežių abrikosų
- abrikosų džemo
- mėtų lapelių (papuošimui)
- kokosų aliejaus (kepimui)
Gaminimas:
- Baltymus sudedame į didesnį indą, paplakame, po truputį beriame cukrų.
- Baltymams pradėjus standėti sudedame krakmolą ir citrinos rūgštį, plakame dar keletą minučių, kol masė taps blizgi.
- Baltymų masę paskirstome į 6 vienetus, formuojame baltymų pyragaičius silikonine mentele švelniai apeidami šonus, viduryje paliekame įdubimą.
- Kepame/džioviname 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą, orkaitės nedarinėjame, iškepusius pyragaičius paliekame orkaitėje susistovėti.
- Abrikosus perpjauname pusiau, išimame kauliukus.
- Įkaitiname keptuvę, dedame šaukštelį kokoso aliejaus, sudedame abrikosų puseles, gražiai apkepame ant vidutinės ugnies – jos turi būti pakankamai minkštos.
- Išplakame grietinėlę.
- Montuojame pyragaitį: dedame po šaukštelį abrikosų džemo, ant viršaus plaktos grietinėlės ir apkeptų abrikosų.
- Puošiame mėtų lapeliais.
- Mėgaujamės.:)