Graži diena už lango, tačiau išėjus į lauką pajunti lengvą šaltuką. Po rugsėjo šilumos taip nesinori siaustis į skaras, vilktis striukes ar galvoti apie pirštines, kurios nežinia, kurioje lentynoje nugulę.
Ilgi pasivaikščiojimai išvalo blogas mintis, pagaliau – savaitgalis! Valio nebus, nes nebaigti darbai neramiai vartosi nuo šono ant šono – tuoj pradės grūmoti, kad niekas jų neištraukia į rampos šviesą.;) Bet aš kantri ir šianadien šokiui pakviesiu tik savo mylimiausias – spanguoles.
Pačios mėgstamiausios uogos nuo vaikystės, būtent, šios. Atsimenu tada gyvenome prie nedidelės pelkės Plyne vadinamos. Man, vaikui, tai buvo tarsi pasakų giria. Pelkė nebuvo klampi – daugumoje vietų samanų paklodė tvirtai laikė žmogaus svorį. Tėvai drąsiai leisdavo po ją vaikštinėti. Nors šimtus kartų ištyrinėjus, kaskart joje rasdavau vis kažką naujo.
Ten augo gražiausi ir niekada gyvenime niekur daugiau nematyti lepšiai, įvairiausios vaistažolės, kurias su mama surinkę nešdavome ant aukšto džiovinti. Anksti sužinojau apie pataisus, ir kad juos draudžiama skinti, smalsiai klausiau pasakojimų apie gailius ir jų kvapo poveikį, stebėjau ištisus metus besikeičiančius viržius, kvapniuosius čiobrelius ir dar šimtus kitų žiedelių.
Iš uogų Plynėje augo tik girtuoklės (senoliai apie jas visokių istorijų pripasakodavo – juokingų ir nevisai), ir SPANGUOLĖS. Girtuoklių buvo tik keli krūmeliai, žinojau jų vietelę, tai vis atbėgdavau, saujelę prisiskindavu, o prisiminusi, iš pasakojimų, kad nuo jų galima apsvaigti, valgydavau labai atsargiai. Būdavo metų, kad jos neužsimegzdavo – tai taip nuliūsdavau.(: Spanguolės man būdavo per rūgščios, bet mamos sutrintos su cukrumi virsdavo pasakišku desertu. Taip, desertu, nes semdavau šaukštu ir mėgavausi švelnia rūgštele kone visą žiemą. O ir pati skaniausia arbata buvo, būtent, iš spanguolių. O kokia veiksminga peršalus!
Arbatas ar kisielių, pyragus ar žele valgykite šaltuoju periodu, nes kam gi pelkėse auga spanguolės? – Ogi tam, kad jų prisirinkę turėtumėte atsargų žiemai ir kad Jus aplenktų virusų gvardija, kuriems šios uogos, oi, kaip nepatinka!

Reikės:
- 1 kg spanguolių
- 1 kg cukraus

Gaminimas:
- Spanguoles nuplaukite nusausinkite, sumalkite mėsmale arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Uogas užpilkite cukrumi, pamaišykite, palaukite pusvalandį ar daugiau, kol cukrus ištirps.
- Trintą uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainiukus, uždenkite steriliais dangteliais.
- Laikykite vėsioje vietoje.
- Išsitraukite, kai norėsite kažko skanaus, ar sveiko, ar kažko, ko nežinote, bet tai bus ji – trintų spanguolių uogienė.:)
Dar šis bei tas…
Trintų spanguolių sirupu galite galite panaudoti plikytų pyragaičių įdarui - skanumėlis!