Buvau pamiršusi šią nuostabią daržovę. Grįžau su nauju receptu, kurį teko testuoti du kartus. Pirmą kartą baklažanus vyniojau tik su rikota, pagardinta česnaku ir petražolių lapeliais. O vyniojant antrą kartą įdarą pakoregavo didelis dubuo šviežių špinatų. Pamaniau, kad tikrai nesugadins skonio toks papildymas, o taip ir buvo. Nesugadino – praturtino, pagerino maistinę vertę.
Kur jie geriausiai tinka? Manau, kad užkandžiavimui – vakarojant prie ekranų, į priešpiečių dėžutę ar prie taurės balto vyno savaitgalį. Vaišėms gali tikti prie kitų užkandžių. Gražiai žiūrisi ant tamsios grafito lėkštės.
Kaip išsirinkti gerą baklažaną? Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į odelę. Ši turi būti blizgi, lygi be dėmių. Venkite išblukusios spalvos, nes tradicinis baklažanas turi būti tamsiai violetinis. Paspaudus švelniai pirštu daržovė turi greitai atgauti formą, kitu atveju gali būti pernokusi arba neprinokusi. Kotelis turi būti žalias ir šviežias, ne nudžiūvęs ar parudavęs.
Ką daryti, jei norisi šios daržovės, tačiau ji neatitinka kelių išvardytų kriterijų? Galima labai nerizikuojant gaminti daržovę ir su padžiūvusiu koteliu. Tačiau, jei baklažanas kietas ar labai minkštas, kokybė tikrai bloga, todėl vargti nereikia.
Kas smagiausia gaminant suktinukus? Ogi juos grilinti! Tie dryželiai taip veikia skonio receptorius, mmm…

Reikės:
- 2 baklažanų
- 200 g rikotos sūrio
- 2-3 skiltelių česnako
- saujelės petražolių lapelių
- druskos/rupios jūros druskos
- aliejaus (kepimui)
- pakepintų sezamo sėklų (patiekimui)
Gaminimas:
- Baklažanus supjaustome išilgai, plonomis juostelėmis.
- Juosteles sudedame ant padėklo, pabarstome druska, palaikome 20-30 minučių, nuplauname, nusausiname popieriniais rankšluosčiais (šis procesas nuima kartumą, tačiau skubant šį žingsnį galima praleisti).
- Įdarui špinatų lapus pakepiname aliejuje, o kai šie subliūkšta išjungiame kaitrą, dedame trupučiuką jūros druskos, pamaišome, paliekame atvėsti.
- Rikotą sumaišome su druska, įspaudžiame česnako, dedame kapotų petražolių lapelių, įmaišome apkeptus špinatus, pagardiname pipirais.
- Keptuvėje/gofruotoje keptuvėje apkepiname juosteles su trupučiu aliejaus iš abiejų pusių (jeigu baklažanas kietokas, galima dar kelioms minutėms įdėti jas į orkaitę).
- Ant kiekvienos juostelės dedame po šaukštelį įdaro, vyniojame, susmeigiame mediniu pagaliuku.
- Dedame į serviravimo lėkštę, pabarstome sezamų sėklomis (jeigu patinka ar atrodo jums, kad tinka).
- Skanaujame!
Dar šis bei tas …
Jeigu špinatų lapai dideli, apkeptus ir pravėsusius patarčiau išversti ant pjaustymo lentos, pasmulkinti - geriau pasiskirtys ruošiant įdarą.