Nebūtina išradinėti dviračio – užtenka jam pritaisyti stilingą bagažinę, ar net dvi, gal būt spalvą pagyvinti ar šiaip, kokį aksesuarą priderinti. Taip ir su desertais – ingredientai gali būti tie patys, skonis panašus, tačiau išvaizda, patiekimas, lydintys pagardai gali būti visiškai kiti. Tai ką? – paklausite, kilstelėję antakį ir skeptiškai šyptelėję. O gi tą, kad, iš tikrųjų tai jau bus kitas desertas, kitu pavadinimu ir KITO suvokimu. Pavyzdys yra mano šiandieninis postas: KEPTI OBUOLIAI TARTOJE. Iš tiesų, tai ta pati galetė arba paplotėlis su įdaru. Kodėl jis turi būti ypatingas? – klausia tas pats vidinis niurzglys? O gi todėl, kad čia dominuoja obuoliai, paplotėlis tampa deserto indu, arba kaip mes dar vadinam “krepšeliu” su teise paskelbti: “štai mano naujasis desertas!” Tačiau, iki to dar prireiks šiek tiek laiko, nors … ne per daugiausiai.
Reikės:
- Kapotos tešlos, kurios aprašymas: galetės arba paplotėliai su įdarais
- 6 vidutinių vienodo dydžio obuolių
- 50 g sviesto
- Rudojo cukraus
- Cinamono
- Obuolių džemo
Gaminimas:
- Paimame dvi nedideles, 14×24 kekso formeles, ištepame jas aliejumi.
- Atšaldytą tešlą padaliname į dvi dalis.
- Iškočiojame du stačiakampius lakštus (arba bent jau pailgus, šiek tiek didesnius nei pati formelė).
- Įklojame vieną, o paskui antrą, padailinam bortelius – turim gauti “krepšelį”.
- Imam obuolius ir kiekvieno nupjaunam prie kotelio esančios dalies gabalėlį, kad po to turėtumėm kuo užvožti.
- Daržovių skustuku išgremžiam sėklalizdžius.
- Ant pagrindo dedam po pora šaukštų obuolių džemo.
- Obuolius sudedam po tris ant pagrindo, pragręžtas ertmes pripildom ruduoju cukrumi, paskaninam trupučiu cinamono, užpilam tirpintu sviestu, uždedam “dangtelius”.
- Dedam į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, sumažinam temperatūrą iki 180, kepam apie 40 minučių.
Skanaujam šiltus su ledais arba vienus – skanu visaip 🙂
Dar šis bei tas…
Ant pagrindo galima tepti bet kokį džemą, uogienę.
Į obuolių ertmes galima dėti trintų uogų, uogienės, džemo.
Šis desertas puikus ir atvėsęs, pabarstytas cukraus pudra tiks prie karštos arbatos, kavos.
Ši porcija yra maždaug 4 valgytojams; jeigu norite šilto deserto, o valgytojai yra tik du, tada gaminkite pusę porcijos, antrą pasilikite kitam kartui.
Nuotraukoje matosi ant pagrindo pabarstytų džiovintų uogų – tai spanguolės. Man atrodė, kad pritruks spalvų, tai prieš kepdama pabarsčiau ir jų 🙂